Persberichten

AA
Het emissiehandelssysteem: geen halt aan de ineenstorting

Een alliantie van onverantwoordelijke Europese parlementsleden heeft regelgeving om het huidige overaanbod aan emissierechten aan te pakken en het kelderen van de koolstofprijzen tegen te gaan, verworpen. "Ronduit rampzalig!", vindt Bart Staes, Groen Europarlementslid. De Europese koolstofmarkt zit momenteel op een dieptepunt, met een ineengezakte koolstofprijs. In slechts 5 jaar tijd kelderde de prijs van 30 € per ton naar 4 €. Dit zorgt ervoor dat bedrijven CO2 kunnen blijven uitstoten tegen spotprijzen, en dat ze er dus helemaal niet toe aangezet worden om hun productie te verschonen. Met het verwerpen van het voorstel is het zo goed als zeker dat er toch een extra uitgave van 900 miljoen emissierechten zal plaatsvinden en de koolstofprijs dus tot ongekende dieptes zal zakken, met het risico dat de hoeksteen van het Europese klimaatbeleid instort.

"Deze rechten nu wel uitgeven, is alleen maar nog meer olie op het vuur gooien. Het voorgestelde uitstel was een snelle en tijdelijke oplossing die hard nodig was om ons wat tijd te kopen. Tijd waarin verdere maatregelen moeten uitgewerkt worden om een antwoord te bieden op de problemen met het Europees emissiehandelssysteem," zegt Staes.

De Groenen roepen de Commissie daarom op om nu zo snel mogelijk structurele oplossingen op tafel te leggen om de Europese CO2-markt in leven houden. De Groenen stellen voor om, naast wat er in het voorstel staat, ook minstens 1,4 miljard emissierechten permanent uit de markt te nemen. Daarnaast is er ook nood aan een jaarlijkse uitstootafname van 2,5% om het emissiehandelssysteem te redden en de EU 2020-emissiedoelstelling van 20% te verstevigen tot een reductie van minstens 30%.
Staes: "Als er geen permanente oplossing komt, zal het emissiehandelssysteem blijven falen in het behalen van binnenlandse uitstootreducties en in het stimuleren van investeringen in groene technologieën. Aanpassingen aan het systeem zijn nodig om de modernisering van de energiesector, voornamelijk in Centraal- en Oost-Europese lidstaten, te versnellen en om de competitiviteit van de Europese industrie te behouden."

Het emissiehandelssysteem wordt de hoeksteen van het Europese klimaatbeleid genoemd. Zonder structurele aanpassingen zit Europa straks met lege handen aan de tafel van klimaatsonderhandelingen en verliest het zijn leidersrol in die onderhandelingen. Dit voorstel vormde een nodige, eerste stap in de hervorming van het emissiehandelssysteem. Door de uitkomst van de stemming vandaag zal de milieucommissie van het Europarlement met een nieuw voorstel moeten komen. De kans is echter zeer klein dat dit wel zal leiden tot uitstel van de veiling van de CO2-rechten.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?