Persberichten

AA
Hervorming van het auteursrecht: Link taks en upload filters zullen enorme schade aanrichten aan het vrij internet


De Commissie Juridische Zaken in het Europees Parlement stemde grotendeels in met de voorstellen inzake het voorstel voor de hervorming van de richtlijn van het auteursrecht in de eengemaakte digitale markt. De groenen in het Europees Parlement stemden tegen en uitten hun bezorgdheid over hoe deze voorstellen de vrijheid van mensen online zal beperken.

De voorstellen die vandaag werden aangenomen zouden de volgende maatregelen introduceren:

  1. Een “link taks”, dit vereist van internetplatformen dat ze een licentievergoeding moeten betalen wanneer gebruikers links naar nieuwsartikels delen die zelfs korte fragmenten van de inhoud van het artikel bevatten.
  2. Automatische upload filters, deze filters moeten alle foto’s, video’s en teksten die gebruikers uploaden scannen en blokkeren indien er een vermoeden is dat het om een schending van auteursrecht zou gaan.

Bart Staes, Europarlementslid voor Groen: “Deze maatregelen zullen de basisvrijheden die we hebben op internet volledig ondermijnen. Mensen zullen moeilijkheden ondervinden wanneer ze dagdagelijkse dingen doen zoals discussiëren over het nieuws of hun mening geven online. Het is onacceptabel dat we de belangen van grote mediabedrijven boven de mogelijkheid om vrij online te participeren zouden stellen.”

Hoewel er legitieme problemen zijn die aan de basis van de voorstellen liggen zijn net deze maatregelen volledig verkeerd, want ze zouden meer schade aanrichten dan voorkomen. Staes: “Licenties vereisen om nieuws te verspreiden zal de journalistieke wereld niet ten goede komen. Het kan het einde betekenen van het delen van professioneel nieuws en zet bovendien veel druk op kleine uitgevers. Zij rekenen net op het feit dat hun artikelen gedeeld worden om hun publiek te bereiken.”

“We zullen deze uitkomst in vraag stellen en een stemming vragen in het Europees Parlement volgende maand. Dit resultaat kunnen we nog omkeren om het vrije internet te redden. Zo hebben we op het laatste moment nog een meerderheid van de Commissie kunnen overtuigen om de rechten en inkomsten van auteurs niet via de uitgevers te transfereren. uitgevers zijn een belangrijke speler, maar ze zijn nu al de sterkste partij. Er is geen reden om hun dominantie nog te vergroten”, aldus Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?