Persberichten

AA
Halfslachtig onderzoek naar LuxLeaks

De grote coalitie in het Europees Parlement, waartoe VLD, CD&V, SP.A behoren, hebben hun onderlinge strijd over de aanpak van Luxleaks uitgevochten. Ze willen nu de parlementscommissie voor Economische Zaken twee rapporten laten opstellen over Luxleaks. De Europese Groenen blijven zich intussen nog steeds inzetten voor een zwaarder middel: een volwaardige parlementaire onderzoekscommissie.

Staes: "Het is op zich prima dat de ECON-commissie deze twee rapporten gaat opstellen, maar het is niet voldoende om alles op tafel te krijgen. Zo'n parlementaire enquête zorgt voor meer druk om een einde te maken aan de business as usual van EU-landen en de Europese Commissie."

De Europese Groenen hebben bijna het benodigd aantal handtekeningen (188 of 25 % van alle parlementsleden) om het verzoek tot een enquête ter stemming te brengen. Dan kan een speciale commissie breder en dieper in de problematiek duiken, omdat Europarlementariërs uit verschillende parlementscommissies en met verschillende expertises in zo'n onderzoekcommissie zetelen. Verschillende maatschappelijke organisaties en vakbonden spraken alvast hun steun uit voor het voorstel van de Groenen.

Staes: "Dat Verhofstadt vandaag pocht dat hij "een parlementair onderzoek uit de brand heeft gesleept" is bespottelijk. Hij en de andere fractieleiders hebben hun leden uitdrukkelijk opgeroepen om een onderzoekscommissie niet te steunen. Verhofstadt noemde in zijn persbericht een parlementaire onderzoekscommissie een "symbolische actie", vreemde opvatting voor een parlementair."

"Want pas met een parlementaire enquête is diepgravend onderzoek naar het mogelijk overtreden van EU-wetgeving mogelijk", stelt Staes. "Alleen zo kunnen we een gedegen analyse maken van mogelijke oneerlijke belastingconcurrentie. Bovendien krijgt een parlementaire onderzoekcommissie meer mankracht en middelen tot haar beschikking."

"Politiek gezien weegt een enquête zwaarder en zijn er meer mogelijkheden om belangrijke documenten te krijgen. Ook is het weigeren om informatie te verstrekken door bijvoorbeeld ministers een stuk moeilijker bij een openbaar onderzoek door het Europarlement."

De Europese Groenen hopen volgende week de benodigde handtekeningen binnen te hebben. Staes heeft met zijn fractie zijn Belgische collega’s per brief, nadrukkelijk verzocht te tekenen en hoopt dat zij niet zullen verzaken om alsnog hun steun te geven aan een parlementair onderzoek.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?