Persberichten

AA
Grote Europese politieke fracties verbreken nu al verkiezingsbeloften rond vrijhandelsverdrag TTIP

Terwijl de zesde onderhandelingsronde rond TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, komende maandag begint, zal het Europees parlement hier dinsdag een debat aan wijden. Maar tijdens de voorbereidende vergadering van fractievoorzitters bleek dat de vier grote fracties dat niet met een resolutie willen afsluiten. Bart Staes: "Tijdens de verkiezingscampagne hadden Europese partijen van links tot rechts hun mond vol van het beschermen van Europese standaarden en transparantie. Triestig is het dan om te zien dat alle grote partijen bij de eerste kans op een stevige stellingname van het Europarlement een stemming over TTIP blokkeren. Amper een dikke maand na de verkiezingen worden beloften al gebroken."

Volgende week maandag starten de onderhandelingen over TTIP in een zesde ronde te Brussel. Op dinsdag debatteert het Europarlement in Straatsburg met de Europese Commissie die namens de EU-landen onderhandelt over het verdrag. Meestal wordt zo'n debat afgesloten met een resolutie waarin het Europarlement een standpunt inneemt, maar niet deze keer. De fractievoorzitters van christendemocraten (EVP), sociaaldemocraten (S&D), conservatieven (ECR) en liberalen (ALDE) besloten donderdag in de vergadering van de fractievoorzitters (die de agenda voorbereiden) dat zo'n resolutie deze keer niet zo goed uitkomt. En daarmee duurde het niet lang voordat de belofte aan de kiezers van meer transparantie en een betere bescherming van de Europese belangen in de TTIP-onderhandelingen, al aan diggelen ligt. Ondanks dat er veel wantrouwen leeft bij Europese burgers over dit verdrag, weigeren de grote fracties in het Europees Parlement om de Europese Commissie bij te sturen.

Het Europees Parlement zou als enige direct verkozen instelling binnen de EU juist de stem van burgers moeten horen en hun terechte zorgen vertolken. Staes: "Juist omdat TTIP zo controversieel is, is het belangrijk dat de Europese politiek er zo open mogelijk over blijft communiceren. Als lid van de parlementaire delegatie met de VS zal ik in ieder geval mijn mening niet onder stoelen of banken steken. Daar mag ook Europees commissaris Karel De Gucht tot op de dag dat hij afzwaait op rekenen. Die heeft de publieke consultatie over een aspect van TTIP (ISDS, de arbitrageprocedure voor bedrijven die overheden willen aanklagen) intussen met een week verlengd. Het aantal bezwaren en klachten zou al tegen de 90.000 lopen, ik was er een van. Het in stand houden van private rechtspraak in de VS en de EU als zogenaamd onmisbare juridische bescherming voor bedrijven houdt geen steek. Maatschappelijk niet, juridisch niet en economisch niet. Maar zoals gewoonlijk zal De Gucht wel Oost-Indisch doof blijven voor deze Europese lawine van gefundeerd protest. "

De Europese Groenen verzamelen al het nieuws over TTIP op de themawebsite www.ttip2014.eu

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?