Persberichten

AA
Groenen winnen steun voor bezwaar hormoonverstorende stoffen

Vorige week kreeg de Europese groene fractie al de parlementaire commissie milieu en volksgezondheid achter haar bezwaar tegen de door de Europese Commissie voorgestelde zwakke Europese regels over hormoonverstorende stoffen. “Nu het Europarlement vandaag ons bezwaar met een absolute meerderheid steunt, moet de Europese Commissie ook daadwerkelijk terug naar de tekentafel. Het gezond verstand heeft vandaag gezegevierd, nu de volksgezondheid nog,” reageert Europees parlementslid Bart Staes (Groen).  

Staes heeft bezwaar tegen de voorstellen omdat de Europese Commissie opzettelijk probeert met uitzonderingen de wetenschappelijke criteria uit te hollen. “De belangen van de industrie wegen bij de Europese Commissie zwaarder dan die van onze gezondheid. Daar kan ik niet akkoord mee gaan.”

Hormoonverstorende stoffen zitten niet alleen in pesticiden, maar kunnen overal inzitten: van tandpasta tot zelfs babyspeelgoed. “Een Franse consumentenorganisatie ontdekte dat er in zeven van de 17 geteste zonnebrandcrèmes hormoonverstorende stoffen zitten”, zegt Staes. “En gisteren liet Pesticide Action Network (PAN) ons via een studie op basis van officiële cijfers, weten dat een derde van het in Europa geproduceerde fruit 27 verschillende soorten pesticiden bevat, waarvan in wetenschappelijke literatuur is beschreven dat ze een hormoonverstorende werking heeft op dieren en mogelijk mensen. We hebben als Europese volksvertegenwoordigers de opdracht om de gezondheid van onze burgers te beschermen.”

Een meerderheid van 389 Europarlementariërs steunde uiteindelijk het door de groene fractie ingediende bezwaar. Dat is genoeg om voor de tweede keer de voorstellen van de Europese Commissie af te wijzen. De Europese Commissie laat al jaren haar oren hangen naar de lobby van de chemische industrie die haar commerciële belangen kost wat kost verdedigt, constateert Staes.

In 2009 besloten het Europees Parlement en de EU-landen dat pesticiden geen hormoonverstorende werking mogen hebben. De Europese Commissie kreeg vervolgens de opdracht om met wetenschappelijke criteria te komen aan de hand waarvan wettelijk bepaald kan worden wat een hormoonverstorende stof is, en wat niet.

Jaren van uitstel volgden. Er moest zelfs een rechtszaak van de EU-landen en het Europees Parlement aan te pas komen, voordat de Commissie überhaupt met een voorstel kwam. Vervolgens werden de criteria zo opgesteld dat alle hormoonverstorende stoffen de facto vrijuit gingen. Het Europees Parlement wees het voorstel de eerste keer af.

Staes: “In het nieuwe voorstel waren de criteria eindelijk beter, maar kwam de Europese Commissie met allerlei uitzonderingen wanneer de criteria niet gelden. Dat mag echter helemaal niet volgens de wet. De Europese Commissie moet met wetenschappelijke criteria komen, vervolgens is het aan de EU-landen en het Europees Parlement om de uitzonderingen te bepalen.”

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?