Persberichten

AA
Groenen verwelkomen belastingmaatregelen voor digitale giganten


De Europese Commissie legde vandaag twee voorstellen neer om bedrijven die digitaal werken eerlijker te belasten. “Giganten zoals Google, Facebook, e.a.. hebben al te lang veel te weinig belastingen betaald. Het is niet omdat ze digitale diensten verlenen dat ze geen verplichtingen hebben in de echte wereld”, zegt Bart Staes (Europarlementslid voor Groen).

De maatregelen die de Commissie voorstelt luiden als volgt: 

  • Een nieuwe meerwaardebelasting op winst uit digitale activiteiten (denk aan de winsten die Facebook maakt met inkomsten uit online advertenties).
  • Een aanpak op lange termijn waarbij digitale bedrijven een permanente aanwezigheid wordt toegekend wanneer ze een aanzienlijke aanwezigheid hebben in een land. Deze maatregel ligt in lijn met de visie van de groene fractie en wat het Europees Parlement recentelijk besliste, namelijk de Common Consolidated Corporate Tax Base (CCCTB).

“Deze internetbedrijven maken nu eenmaal gebruik van infrastructuur die op poten gezet is met publiek geld. Daaronder valt ook de digitale infrastructuur”, voegt Staes toe. “Net zoals iedereen moeten zij daar ook voor betalen, anders hebben ze een competitief voordeel.”

“Deze voorstellen lieten al te lang op zich wachten., De pragmatische aanpak van de Commissie is dus zeer welkom. We blijven ervan overtuigd dat een gemeenschappelijke, Europese belastingvoet de sleutel is om de EU te wapenen tegen belastingontduiking. Facebook en zovele anderen verdienen goed geld door onze data om te zetten in een verkoopbaar product. Deze winsten belasten is een goede stap om ervoor te zorgen dat ze een eerlijke bijdrage betalen. De Raad van Ministers laat helaas wel nog op zich wachten”, aldus Bart Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?