Persberichten

AA
Groenen steunen akkoord over Europees economisch bestuur

Na een jaar onderhandelen bereikten Europese ministers en het Europees Parlement vandaag een akkoord over meer Europese afstemming van begrotingen en hervormingen. Ook komen er betere afspraken over de voorwaarden voor financiële steun aan landen in nood. Groen steunt het akkoord over de twee stukken wetgeving die beter bekend staan als het " two pack ". Staes: "Het is niet ideaal maar het stuurt de blinde besparingspolitiek van de EU in ieder geval in goede richting bij."

Staes: "De eurozone wordt zo weer een stukje sterker tegenover de financiële markten. Deze begrotingsregels hebben meer oog voor de lange termijn. We moeten ons niet louter blindstaren op de beruchte drie-procentsnorm, maar economieën tijdig toekomstbestendig maken."

Het two pack vraagt van eurolanden om hun begroting en economie beter op hun houdbaarheid te toetsen. De Europese Commissie onderzoekt de effecten van begrotings- en hervormingsplannen voordat landen daarover besluiten. Daarmee kunnen problemen die besparingen opleveren voor werkgelegenheid of voor investeringen in onderwijs en gezondheidszorg ook tegen het licht gehouden worden. Te ingrijpende problemen als gevolg van draconische besparingen zullen zo tijdig worden gesignaleerd en zo kunnen de plannen waar nodig worden bijgesteld.

Een positief aspect is ook dat het werk van de zogenaamde " Troika " (Europese Commissie, ECB en IMF) aan meer democratisch toezicht onderworpen zal worden, en transparanter zal moeten werken. Positief is verder dat de Europese Commissie toezegt om versneld opvolging te geven aan het actieplan tegen belastingontwijking, fiscale fraude via ondermeer belastingparadijzen en aan maatregelen rond sociaal beleid en werkgelegenheid.

Niet alles is koek en ei. Het Europees Parlement had bijvoorbeeld stappen in de richting van gezamenlijke schuldfinanciering met euro-obligaties en een Europees schuldenaflossingsfonds als belangrijke eisen in de onderhandelingen over nieuwe regels voor controle op begrotingen en hervormingen. Staes: "Die eis is niet ingewilligd, maar in ruil voor steun aan het akkoord, gaat de Europese Commissie wel proberen de discussie daarover nieuw leven in te blazen. Daartoe wordt een expertgroep opgericht en komt de Commissie vóór de Europese verkiezingen van 2014 mogelijk met nieuwe voorstellen."
Staes: "Dit is zonder meer teleurstellend. Het verlichten van de nog altijd torenhoge schuldenlast in veel eurolanden kan de Europese economie een nieuwe impuls geven. De lidstaten durven het helaas niet aan om het beste uit Europese samenwerking naar boven te halen."

Groen is hoopvol over nieuwe afspraken voor de landen die nu en eventueel in de toekomst gebruik maken van het Europese noodfonds (ESM). Bij Griekenland, Portugal en Ierland is ook wat dat betreft destijds veel fout gegaan. De bijna dogmatische bezuinigingspolitiek heeft de economie van die landen lamgelegd en had weinig oog voor een eerlijke verdeling van de pijn.

Staes: "Positief is dat deze deal de weg vrijmaakt om de hervormingsprogramma's voor crisislanden als Griekenland en Portugal opnieuw onder de loep te nemen. In de aangenomen wetgeving staat onder meer dat fundamentele voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs ook in financiële nood buiten schot moeten blijven. De EU is op zijn minst enig herstelwerk verschuldigd aan die crisislanden."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?