Persberichten

AA
Groene europarlementsleden solidair met de activisten voor landbouwkundige diversiteit

Na een oproep van het Field Liberation Movement (FLM), namen vorig jaar op 29 mei enkele honderden Europese burgers deel aan een manifestatie in Wetteren. Enkele van hen vervingen op een proefveld in Wetteren, genetisch gemodificeerde aardappelen, met gewoon veredelde varianten, die ook bestand zijn tegen de specifieke ziekte. Elf van deze willekeurig gekozen activisten moeten vandaag verschijnen voor de rechtbank van Dendermonde. Zij worden ondermeer vervolgd voor 'criminele bendevorming', precies zoals op 30 mei 2011 werd verordonneerd door de Vlaamse minister-president Kris Peeters.

Vandaag verklaren verschillende aanwezigen uit verschillende geledingen van de maatschappij zich solidair met de beklaagden.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen) was aanwezig bij de start van het proces voor de rechtbank in Dendermonde: “Ieder van de beklaagden was zich goed bewust van de impact van de actie, en nam deel vanuit het principe van burgerlijke ongehoorzaamheid: hij die zich geconfronteerd ziet met een maatschappelijk gevaar, is niet verantwoordelijk als hij daarbij de wet overtreedt. Ik meen dat zij uit noodzaak hebben gehandeld zoals ze hebben gedaan om op te komen tegen het opkopen van leven via biotechnologische patenten. Deze veldproeven in open lucht leiden onvermijdelijk nog meer tot een industriële landbouw die vervuilt, energie verslindend is, in tegenstelling tot een duurzame landbouw die wij voorstaan.”

Staes: “De onvoldoende en onvolledige wetenschappelijke evaluaties rond ecologische en sanitaire risico's, zeker ook in relatie tot deze gg-aardappel, en de weigering om ook socio-economische schade mee te wegen, vormden voldoende rechtvaardiging om actie te voeren tegen deze veldproef.”

Volgens groene Europarlementsleden is burgerlijke ongehoorzaamheid een essentieel element om het publieke en democratische debat te stimuleren. Het feit dat een leidend politiek figuur als Kris Peeters een dag na een dergelijke actie openlijk oproept tot juridische vervolging, is bepaald geen teken van een gezonde democratie. Het was overigens duidelijk dat een doel van de veldproef was om de introductie van ggo's beter geaccepteerd te krijgen.

José Bové, Frans groen europarlementslid, boerende boer en vice-voorzitter van de EP-commissie landbouw en plattelandsontwikkeling: “Ik steun volledig de elf verdachten van Dendermonde. Zij hebben gehandeld vanuit verdediging van een landbouw en voedselsysteem zonder ggo's, wat ook de wens is van 70% van de Europese burgers. Deze miljoenen burgers en consumenten worden in zekere zin ook veroordeeld als de veldproeven met ggo's niet gestopt worden.

Het is dankzij niet-gewelddadige actie dat de Belgische en Europese actievoerders, uiteindelijk een verbod op veldproeven voor elkaar zullen krijgen, zoals wij dat in Frankrijk in 2008 voor elkaar kregen. Net als we na lange strijd een moratorium voor de commerciële teelt van ggo's voor elkaar kregen.”

De Europese groenen hopen dat dit proces eindelijk weer een mogelijk biedt om de echte bedreigingen die ggo's vormen op het vlak van ecologie, economie en gezondheid in het politieke debat te brengen. De beklaagden moeten vrij van vervolging worden gesteld en de veldproeven moeten worden gestopt. De recente macht van de biotech-lobby werd recent nog eens gedemonstreerd toen de Belgische overheid een nieuwe veldproef met gg-mais toestond. Dit ondanks de twijfel van de Bioveiligheidsraad over het maatschappelijk en wetenschappelijke nut ervan.

Bart Staes & José Bové

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?