Persberichten

AA
Groene energie onmisbaar voor betaalbare en veilige energievoorziening

De Europese Groene fractie wil een stabiel investeringsklimaat voor groene energie, inclusief een Europese doelstelling voor het aandeel groene energie in 2030. De Europese Commissie stelt helaas geen concreet doel voor in de plannen die ze vandaag presenteerde. Volgens Europees parlementslid Bart Staes (Groen) loopt Europa zo in combinatie met onvoldoende energie-efficiëntie, het risico het succesverhaal van groene energie de kop in te drukken: "Zo verliezen we zeker de concurrentie met China!"

Staes: "De economische crisis maakt investeerders voorzichtig, ook in de energiesector. Zij willen zekerheid over de richting die Europa uitgaat op de middellange termijn wat betreft onze energiemix. Een heldere doelstelling voor het aandeel duurzame energie in 2030 neemt veel van hun onzekerheid weg. Dit terwijl allerlei studies uitwijzen dat het aandeel duurzame energie tegen 2030 al 45 % in kan nemen."

Nu zijn er alleen Europese doelstellingen voor groene energie tot 2020. Nochtans, als de groei van groene energie ook na 2020 doorzet, levert dat volgens de Europese Commissie zelf liefst drie miljoen banen op in Europa. Dat biedt kansen, ook voor landen als België waar het aandeel groene energie nog te laag is. Ook de OESO maakte onlangs het enorme jobpotentieel bekend, als de EU nu eindelijk zou kiezen voor een Green New Deal.

Naast het scheppen van een regelgevend kader voor het groeien van groene energiesectoren, moeten overheden ook stoppen met het subsidiëren van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals bijvoorbeeld in de luchtvaart.

Staes: "En bovenal moeten lidstaten van de EU serieus werk maken van de energie-efficiëntie. Europa importeert jaarlijks voor liefst 450 miljard euro aan fossiele brandstoffen en daarmee vindt een enorme welvaartsoverdracht plaats richting landen als Rusland, Qatar en Noorwegen. Als de EU alleen al de 20% energiereductie tegen het jaar 2020 nakomt, zoals afgesproken, dan bespaart de EU volgens een nieuwe studie van energieconsultant Ecofys jaarlijks ruim 100 miljard euro en mogelijk zelfs het dubbele als de energieprijzen hierdoor gedrukt worden."

Staes: "In ieder scenario voor onze toekomstige energievoorziening is een substantiële groei van duurzame energie nodig. Landen als België en Nederland hebben de Noordzee voor de deur en kennis en kunde van windenergie op zee, maar maken deze kennis onvoldoende te gelde. We zijn daarmee een dief van onze eigen portemonnee."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?