Persberichten

AA
Groen voorstel voor verplichte transparantie voor multinationals over belastingafdracht goedgekeurd


De commissie juridische zaken in het Europees Parlement stemde deze morgen in met de voorstellen van de Groene fractie om belastingontwijking van multinationals tegen te gaan. Als het Europees Parlement dit standpunt in de onderhandelingen met de Raad van Ministers doorzet, worden multinationals verplicht om openheid te verschaffen over hun jaarrekeningen. Die transparantie betreft hun belastingafdrachten per land (de zogenaamde country-by-country reporting) en over tax rulings die belastingdiensten aan hen afgeven. Tax rulings zijn de bilaterale private afspraken tussen een bedrijf en een overheid om een gunstig belastingregime te verkrijgen.

 

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): “We weten intussen allemaal dat multinationals als Starbucks en McDonalds nauwelijks belastingen betalen in de landen waar ze actief zijn, maar nog steeds is er te weinig transparantie. Aandeelhouders maar ook burgers en consumenten hebben het recht om de cijfers te zien zodat ze weten of een bedrijf wel fatsoenlijk belasting betaalt.”

 

Dankzij eerdere groene voorstellen zijn banken sinds het begin van dit jaar al verplicht om openheid te geven over hun belastingafdrachten. "Met deze goede stemmingsuitslag komt verplichte transparantie in alle sectoren een stuk dichterbij", aldus Staes.

 

Staes: “We maken ons geen illusies: er is nog een lange weg te gaan om alle mazen te dichten in nationale en Europese wetgeving die belastingontwijking mogelijk maken. Maar deze wet kan er snel voor zorgen dat belastingontwijking aan het licht komt. De publieke druk en reputatieschade die daarop volgt, zal de multinationals hopelijk wat discipline bijbrengen."

 

De voorstellen maken deel uit van de stemming over wetgeving met betrekking tot de rechten van aandeelhouders en jaarrekeningen voor bedrijven. Het Europees Parlement stemde in met een voorstel om de invloed van aandeelhouders op het beloningsbeleid te vergroten. De Europese groene fractie is verheugd dat een meerderheid - voor de verandering een progressieve meerderheid mét socialisten - zich achter het plan schaarde om aandeelhouders standaard het recht te geven om over het beloningsbeleid te stemmen. De poging van de christendemocraten, liberalen en conservatieven in het Europees Parlement om de wetgeving af te zwakken mislukte. Zij stemden dan ook tegen.

 

Maar er loert intussen ook een gevaar dat deze stemming ongedaan zou worden gemaakt, door niemand minder dan de liberale fractieleider Guy Verhofstadt. Staes: "Hij heeft samen met enkele conservatieven persoonlijke druk uitgeoefend dat het EP géén mandaat zou geven om over dit voorstel direct te gaan onderhandelen met de Raad van Ministers, wat ondertussen gangbare praktijk is. Terwijl de vanmorgen goedgekeurde tekst dat nu juist wél vooropstelt. Verhofstadt & co willen nu dat de conferentie van voorzitters van het Europees parlement eerst deze kwestie bespreekt - onterecht op basis van artikel 74.1 van het EP-reglement - en om zo te proberen de vandaag gevonden meerderheid alsnog te breken in de plenaire vergadering van het EP."      

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?