Persberichten

AA
Groen! verwelkomt opvallend evenwichtig EU-budget

Het EP heeft vandaag een compromispakket gestemd voor het budget 2011. Europees Parlementslid Bart Staes (Groen!) is blij met het voorstel: "Het budget wordt niet groter en toch zal de Unie kunnen tegemoetkomen aan de nieuwe eisen uit het Verdrag van Lissabon."

Het debat over de eigen middelen van het EP laaide ook dit jaar hoog op en het gekibbel over de verdeling van de gelden tussen de verschillende instituten leidt soms tot chaotische besluitvorming. Vooral als het gaat over de inkomsten wordt de strijd bitter.
Staes: "Dit zou kunnen vermeden worden als we onze eigen inkomsten zouden halen uit een financiële transactietaks, een taks op kerosine of op CO2."

Het budget dat vandaag werd gestemd maakt het mogelijk om de nieuwe bevoegdheden uit het Verdrag van Lissabon te vervullen en houdt toch de vinger op de knip.
Staes: "Positief is dat er minder geld wordt uitgetrokken voor nucleaire fusieprojecten, hoewel ik liever zou zien dat er geen enkele eurocent naartoe gaat. Ik vind niet dat de Europese belastingsbetaler moet opdraaien voor een uit de pan swingend budget voor nutteloze industriële projecten."

Groen! heeft zich ook systematisch verzet tegen een groter werkingsbudget voor de parlementsleden. "In tijden van crisis en algemene besparing is het onverantwoord om meer uit te geven aan kantoorbenodigdheden, dienstreizen van de parlementsleden en de vergoeding voor de medewerkers", besluit Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?