Persberichten

AA
Groen! verwelkomt besluit Europese Commissie over tonijn als bedreigde diersoort

De Europese Commissie kondigde bij monde van de nieuwe Europese commissarissen Maria Damanaki (Visserij) en Janez Potocnik (Milieu) aan dat zij het voorstel steunen om blauwvintonijn op de Cites Appendix I lijst van bedreigde diersoorten te plaatsen (1). "Gelukkig overbruggen beide nieuwe commissarissen de meningsverschillen die hierover tussen hun voorgangers bestonden. Het is een besluit dat geen dag te vroeg komt, zij het dat ze nog een vertraging voorzien en condities inbouwen," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!).

Staes: "Ik verwelkom dit besluit van harte. Eindelijk vormt de Europese Commissie een sterk en verenigd front, dat een internationaal verbod op de handel in blauwvintonijn steunt. Willen we dat deze tonijnpopulaties nog een kans krijgen om zich te herstellen, dan zullen de lidstaten snel dit besluit moeten volgen. Als de EU het serieus meent met respect voor wetenschappelijke adviezen en feiten, dan moet ze een onmiddellijke sluiting van de tonijnvangst afkondigen en die niet nog uitstellen."

De Europese groene, Spaanse collega Raül Romeva presenteert als rapporteur voor dit dossier morgen een rapport over de handel in tonijn voor de Commissie Visserij van het EP. Volgens Romeva kan het "al te laat zijn": "De EU speelde een vitale rol bij het bijna doen uitsterven van de blauwvintonijn. De Commissie heeft samen met de lidstaten zelfs een agressieve lobby gevoerd tegen beschermingsmaatregelen door ICCAT (2). Bovendien hebben enkele lidstaten de vissersvloot die op tonijn vist, zwaar gesubsidieerd, zodat de overbevissing de populaties bijna uitroeide (3).

Staes: "De EU zou niet weer dezelfde fout moeten maken, door nog meer belastinggeld te pompen richting dezelfde eigenaars van industriële visserijschepen, die verantwoordelijk zijn voor het bijna doen uitsterven van deze vissoort, en daarmee ook hun eigen economische activiteiten."

Voetnoten

(1) Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Een plaats op de Appendix 1 lijst betekent een handelsverbod. De volgende vergadering van CITES vindt plaats in Doha tussen 13 en 25 maart.

(2) The International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas

(3) In een antwoord op een schriftelijke vraag van Romeva gaf de Europese Commissie toe dat lidstaten tussen 200-2009 bijna 35 miljoen euro subsidies hebben betaald aan de tonijnvloot

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?