Persberichten

AA
Groen steunt verbeterd Europees economisch bestuur

Het Europees Parlement is vandaag akkoord met een betere Europese afstemming van begrotingen en economische hervormingen. Groen steunt het zogenaamde "two-pack" dat het economisch bestuur van de eurozone verstandiger en socialer maakt.

Groen-Europarlementslid Bart Staes: "Deze wetgeving voorkomt paniekvoetbal om onder de begrotingsnorm van drie procent te blijven, door in een vroeger stadium zwaktes in de begroting of economie aan te pakken."

Het two-pack vraagt van eurolanden om hun begroting en economie beter op hun houdbaarheid te toetsen. De Europese Commissie onderzoekt de effecten van begrotings- en hervormingsplannen voordat landen daarover besluiten. Daarmee kunnen houdbaarheidsproblemen die de eurozone bedreigen, tijdig worden gesignaleerd en kunnen de plannen waar nodig worden bijgesteld.

Staes constateert dat het Begrotingspact dat regeringsleiders vorig jaar sloten en waar het federale parlement nog over moet stemmen, hiermee nog meer overbodig is geworden. "Alle zinnige elementen van het Begrotingspact zijn via het two-pack in gewone EU-wetgeving opgenomen. Het ondemocratische Begrotingspact dat buiten de rechtskaders van de EU staat, kan dus van tafel", aldus Staes.

Het two-pack bevat ook betere afspraken over de voorwaarden voor financiële steun aan eurolanden in nood. De Groene fractie in het Europees Parlement kreeg steun voor democratische en sociale waarborgen voor bezuinigingsprogramma's in landen als Griekenland, Portugal en Ierland. De wetgeving verplicht tot inspraak van sociale partners en bescherming van fundamentele sociale voorzieningen in de maatregelen die landen in ruil voor steun moeten nemen.

Staes: "Fundamentele voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs mogen ook in een zware crisis niet worden aangetast. De EU zal aan de bak moeten om de aangerichte schade in crisislanden te repareren.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?