Persberichten

AA
Groen is en blijft voorstander van gedragscode als schild tegen agressieve tabakslobby

Groen stelt voor om in alle parlementen van het land gezamenlijk de regels toe te gaan passen die door de Europese groenen al strikt worden toegepast inzake contacten met de tabaksindustrie of hun lobbyisten. Eigenlijk zouden alle parlementen in de wereld dat moeten doen want zij moeten de regelgeving van de Wereld Gezondheidsorganisatie naleven omtrent contacten tussen politici en tabakslobby. Dat stellen Europarlementslid Bart Staes en Kamerlid Kristof Calvo samen voor naar aanleiding van de commotie die is ontstaan naar aanleiding van het bezoek enkele jonge politici aan muziekfestival Tomorrowland.

Parlementslid Kristof Calvo (Groen) begrijpt de reacties en de vragen daaromtrent: “Eigenlijk had ik dit ook wel moeten weten. Er is die dag geen woord gewisseld over tabak, maar ik had gewoon niet op de uitnodiging mogen ingaan. Dit is een belangrijke les voor de toekomst. Voortaan zal ik extra voorzichtig zijn. En vanzelfsprekend verandert aan standpunten van Groen geen komma. Het voorstel van Bart Staes om te komen tot een gedragscode en een register is een prima structurele maatregel.“

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Net de afgelopen twee weken is weer duidelijk geworden hoe ongelofelijk efficiënt de tabakslobby werkt. Een heel cruciale plenaire stemming in het Europees parlement (EP) over strengere Europese wetgeving rond tabaksproducten, die normaal deze week gestemd had moeten worden, werd vorige week uitgesteld onder druk van drie centrumrechtse partijen. De voorzitters van de liberalen (ALDE), christendemocraten (EVP) en Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), drukten dit er door met flauwekul argumenten. Er kan geen twijfel over bestaan dat dit uitstel een cynische zet is om de tabaksindustrie nog wat meer tijd te geven en de wetgeving af te zwakken via amendementen. Er was al begin dit jaar overeengekomen dat de stemming in september moest gebeuren. De rol van Europese werkgeversorganisaties als het VBO is ook verontrustend: ook zij lobbyen heel actief in het EP om de wetgeving af te zwakken. Aller Belgische parlementsleden ontvingen uitgerekend op de dag dat over het uitstel werd beslist een email van het VBO met die boodschap."

Groen wil dus dat de WHO regels worden ingevoerd. Met name artikels 2.1, 2.2 en 5.3 van deze "WHO Framework Convention on Tobacco Control" (1) zijn van belang. Ze vereisen dat als het gaat over het implementeren van tabakswetgeving, politici en ambtenaren hun contacten met tabakslobbyisten moeten beperken tot zuiver wetgevend werk. Alle contacten daar buiten zijn uit den boze en alle contacten tussen de tabaksindustrie en politici moeten op een transparante manier worden geregistreerd.

In de Europese groene fractie hebben we een register waarin we onze contacten met de tabaksindustrie aanmelden, zodat dit in volle transparantie gebeurt. Groen stelt voor dat er in de diverse parlementen ook registers komen en dat in de gedragscode van de parlementsleden in de diverse parlementen de bepalingen van de Wereldgezondheidsorganistie wordt overgenomen. Dat wil dan zeggen dat ieder parlementslid er zich toe verbindt enkel op een transparante manier contact te hebben met de tabaksindustrie en "only when and to the extent strictly necessary to enable them to effectively regulate the tobacco industry and tobacco products."


1) "2.1 Parties should interact with the tobacco industry only when and to the extent strictly necessary to enable them to effectively regulate the tobacco industry and tobacco products.
2.2 Where interactions with the tobacco industry are necessary, Parties should ensure that such interactions are conducted transparently. Whenever possible, interactions should be conducted in public, for example through public hearings, public notice of interactions, disclosure of records of such interactions to the public."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?