Persberichten

AA
Groen applaus voor aankondiging Europese FTT

"Het is fantastisch nieuws dat Europees Commissaris voor belastingen, douane en fraudebestrijding Algirdas Semeta ons vandaag vanuit de Ecofin Raad bracht: elf lidstaten zijn bereid om via versterkte samenwerking (1) te gaan voor de invoering van een financiële transactietaks (FFT). Het lijkt dat een jarenlang strijdpunt van vele civiele organisaties en groene partijen, eindelijk vruchten gaat afwerpen," aldus Bart Staes, Europees parlementslid (Groen).

Staes: "De aankondiging van Semeta, is een doorbraak voor de FTT maar ook voor de Europese Unie. Dit zijn nu net het soort van dossiers waarin Europa het voortouw moet nemen, net als het dat deed met klimaatbeleid. En als een grensoverschrijdende FTT in de EU eenmaal is ingevoerd, kan dat ook bijdragen aan de invoering van een mondiale FTT. Eindelijk is het gedaan met naar elkaar wijzen en zo alles bij de status quo laten. Deze coalition of the willing kan nu eens positief tegenwicht plaatsen tegenover het vernietigende geweld dat soms uitgaat van de financiële markten."

De Europese groenen pleitten reeds jaren voor een FTT om enerzijds het volume van riskant en destabiliserende speculatie wat af te remmen en anderzijds als voorbeeld van hoe de EU broodnodige nieuwe inkomstenbronnen kan genereren voor onder druk staande nationale begrotingen, via een fiscaal onderbelaste financiële sector. Staes: "De Europese groenen zullen er op toezien dat Semeta - die ik deze week nog aansprak - enkele aanbevelingen die het Europees Parlement voor de zomer reeds goedkeurde, meeneemt bij het uitwerken van een concreet voorstel. Zoals bijvoorbeeld het 'issuance principle' , waarbij financiële instellingen verplicht worden om de FTT alsnog te betalen als de door hen verhandelde effecten binnen de EU werden uitgegeven. Daarnaast moet een deel van de opbrengst gaan naar publiek beleid, zoals ontwikkelingssamenwerking. Zo wordt de Europese FTT een zaak met een mondiale impact, die ook door zich ontwikkelende landen zal worden bepleit."

(1) In de context van de Ecofin vergadering van vandaag maakte Semeta bekend dat elf lidstaten bereid zijn om een FTT te introduceren via een versterkte samenwerking, hetgeen betekent dat een kleinere groep dan de EU27 een zelfde beleid kan invoeren.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?