Persberichten

AA
Gouden schoen voor Belgische diplomatie

De complimenten over het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie, zijn daar terecht gekomen waar ze terecht moesten komen: bij de Belgische diplomatie. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) reageert verheugd dat premier Leterme vandaag diens suggestie volmondig overnam, namelijk dat de "gouden schoen voor beste actor tijdens het Belgisch voorzitterschap" inderdaad naar de Belgische diplomaten gaat.

Gelet op de Belgische politieke impasse, had de regering van lopen zaken ook alle tijd om zich met Europese dossiers bezig te houden. Dat is een boutade die over het als succesvol beschouwde Belgische voorzitterschap de ronde doet. Als er echter één concrete factor is waarom dat Belgisch voorzitterschap niet verkeerd is gelopen, is dat volstrekt te danken aan diplomaten van de Belgische permanente vertegenwoordiging, aangevuld door ambtenaren.

De eindbalans van het Belgisch voorzitterschap mag dan globaal positief zijn, niet iedereen kan evenveel pluimen op zijn hoed steken. Want naast de positieve beoordeling, moet ook gezegd worden dat als er zaken goed liepen, dat ook aan sterke een sterke Europese inbreng lag. Dat bijvoorbeeld de biodiversiteitsconferentie COP10 in Nagoya (van 18 tot 29 oktober) en de klimaatconferentie COP16 in Cancún (van 29 november tot 10 december) relatief succesvol waren, lag aan een sterke inbreng van eurocommissarissen Hedegaard en Potocnik en niet aan Vlaams minister Schauvliege.

Staes: '"Sterk teleurstellend is dan weer dat de EU besloot nog enkele jaren door te gaan met het subsidiëren van steenkoolmijnen en dat over cruciale dossiers als energie-efficiëntie en energiebesparing amper gesproken werd. Dat moet tijdens de komende belangrijke energieraad in februari echt anders."

Positief was dat men het eens raakte over de oprichting van Europese agentschappen voor toezicht op de banken, de verzekeringsmaatschappijen en de financiële markten. Ze beslisten ook tot de oprichting van een Europees Comité voor Systeemrisico’s dat tijdig moet waarschuwen tegen crisess van het financieel systeem.

Staes: "Ronduit teleurstellend is dat in de "EU 2020 strategie" louter economische groei voorop staat. Het streven ontbreekt dat groei ook leidt tot meer duurzame jobs of tot meer welvaart en minder armoede. Ze garandeert evenmin een rationeel en duurzaam gebruik van grondstoffen."

Het Europees Jaar tegen Armoede gaf niet het gehoopte resultaat, stelt Staes: "Op cruciale momenten is de Raad er niet in geslaagd de lidstaten te bewegen tot doortastend en efficiënt beleid. Denk aan de richtlijn voor de invoering van een minimuminkomen die is afgeketst. Ook de financiële transactietaks die geld kan halen waar het zit, heeft het niet gehaald."

Staes: "Als men het bovendien aan de bevoegdheid van de Raad laat om toe te zien of de economische politiek van lidstaten al dan niet het Europese algemeen belang in het gedrang brengt, dan zijn de stropers en de boswachters meteen dezelfden…"

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?