Persberichten

AA
Geduld over Hedwigepolder is op bij Europese Commissie

Het getouwtrek tussen België en Nederland rond de Hedwigepolder heeft de Europese Commissie ertoe gebracht vandaag een inbreukprocedure te starten tegen Nederland. De afspraken die Nederland heeft gemaakt met België om natuur te compenseren middels het ontpolderen van de Hedwigepolder worden niet nageleefd en het alternatieve Nederlandse plan kan vooralsnog niet op steun rekenen. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) en zijn Nederlandse GroenLinks-collega Bas Eickhout zijn niet verrast.

Staes: “De Europese Commissie heeft altijd opengestaan voor alternatieven, maar de Nederlandse regering weigerde om een duidelijk besluit te nemen. Daarmee liet Den Haag de Europese Commissie geen andere keuze. Wanneer je Europees afspraken maakt en die niet nakomt, dan word je op de vingers getikt."

Eickhout: "In Europa staat natuur hoog op de agenda en is men ook altijd bereid tot overleg. De Europese Commissie is echter het wanbeleid van minister Bleker zat en redeneert: als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks.”

Eickhout stelde eerder al vragen aan de Europese Commissie en uit haar antwoorden bleek dat zij van mening is dat Nederland haar gemaakte afspraak moet nakomen. Nederland heeft zelf met België in 2005 de Hedwigepolder aangewezen als de locatie voor natuurherstel en de werkzaamheden aan Vlaamse zijde zijn al volop aan de gang.

Volgens Staes en Eickhout is het niet meer dan terecht dat de Europese Commissie nu stappen zet, want natuurherstel en het verstevigen van ruimte voor biodiversiteit is dringend nodig.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?