Persberichten

AA
Financieel Toezicht: de Raad moet luisteren naar het EP

Na twee maanden keihard onderhandelen met de Raad van Ministers heeft het Europese parlement vandaag het voorstel van de Europese Commissie over financieel toezicht geamendeerd. Een brede coalitie in het parlement wil enkel instemmen met het eindpakket als de regels voor de Europese financiële supervisie ambitieus genoeg zijn. "Een Europees toezicht installeren voor Europese zaken en een nationale regeling voor problemen die zich afspelen op het niveau van de lidstaat, is een redelijke eis", vindt Bart Staes, Groen! Europarlementslid. Ook keurde het EP strenge regels goed over het bonusbeleid bij banken.

Het Parlement heeft de stemming over dit pakket in eerste lezing wel verdaagd naar de zitting van september om de Raad de kans te geven alsnog met een compromis te komen. Als de ministers een akkoord willen, zullen ze moeten rekening houden met de wensen van een eensgezind EP.

Na twintig trialogen (onderhandelingen tussen de drie EU-instellingen) is de Raad nog steeds niet klaar met een compromis, terwijl het parlement een degelijk voorstel voorlegde. Het wil aparte instanties voor toezicht op banken, verzekeringsmaatschappijen en de financiële markten én een Europese toezichthouder op het financiële systeem en de inherente risico's ervan.

Staes: "Wat wij willen is een bescherming van de consument en onze economie tegen de financiële producten die onverantwoorde risico's vormen. De systeemfouten en beoordelingsfouten in de financiële wereld hebben ons in 2008 in een crisis gestort, waar steeds meer mensen de gevolgen van voelen. Dat de lidstaten moord en brand schreeuwen omdat ze liever zelf hun financiën willen regelen is op zich begrijpelijk, maar de Raad laat zich momenteel gijzelen door hun respectieve nationale financiële sectoren. Ze kunnen evengoed verder gaan met een gekwalificeerde meerderheid."

De stemming vandaag toont alleszins dat het de laatste kans is voor de Raad om de nationale gevoeligheden te verzoenen, ten voordele van de gerechtvaardigde verwachtingen van de burgers.

Het Parlement accepteert de chantage van de Raad dus niet. Het Europese parlement zal enkel instemmen met de eerste lezing in september als de Europese financiële toezichthouders, effectieve bevoegdheden en tanden krijgen en zo de Europese interne markt versterkt wordt.

Als het aan het Parlement ligt zullen banken vanaf 2011 een nieuw bonusbeleid voor bankiers moeten invoeren. Het bonusbeleid stimuleert het nemen van onverantwoorde risico's.

Staes: "Daarom moet er een begrenzing komen van de variabele bonus ten opzichte van de gewone beloning. Bovendien mag 40 % van de bonus pas na drie jaar worden uitbetaald om zo ook kortetermijnrisico's te ontmoedigen en kortzichtigheid te beperken. Bankiers van banken die staatssteun ontvingen mogen ook geen bonus ontvangen zonder een grondige uitleg en verantwoording. Als de lidstaten dit Europese beleid snel in nationaal beleid omzetten, helpt dat toekomstige crises te vermijden."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?