Persberichten

AA
Facebook moet dringend van koers veranderen inzake data


Vandaag debatteerde het Europees Parlement over het recente schandaal waarbij data van Facebook bij Cambridge Analytica terecht is gekomen. Op initiatief van de groene fractie werd Mark Zuckerberg uitgenodigd voor een hoorzitting in het Europees Parlement. “Europeanen zijn evengoed gebruikers van Facebook en zij verdienen antwoorden”, zegt Bart Staes (Europarlementslid voor Groen).

“Facebook moet dringend een andere weg inslaan als het aankomt op hoe ze de persoonlijke gegevens van hun gebruikers beheren. Vage aankondigingen, verontschuldigingen en reclamecampagnes volstaan niet. Dankzij de nieuwe GDPR-wetgeving (General Data Protection Regulation) zullen bedrijven zoals Facebook zware sancties ondergaan voor het soort overtredingen die in deze zaak voorkomen.”

De nieuwe GDPR-wetgeving voorziet sancties die tot 4% van de jaarlijkse omzet kunnen bedragen bij overtredingen zoals het vrijgeven van persoonlijke gegevens aan derden zonder voorafgaande toestemming van de persoon in kwestie. “Grote internetbedrijven zullen dan geen keuze hebben, ze moeten inzien dat ze conform moeten zijn met de regels van de Europese markt en ze zullen de bescherming van data moeten respecteren”, voegt Staes toe.

“Om eerlijke digitale concurrentie te garanderen hebben we bovendien ook wetten nodig die toelaten dat mensen over verschillende diensten heen met elkaar kunnen communiceren, bijvoorbeeld tussen WhatsApp en Threema. Daarnaast moeten gebruikers ook kunnen zien wie achter de reclame zit die ze op Facebook te zien krijgen”, aldus Bart Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?