Persberichten

AA
Facebook & Cambridge Analytica – Terug controle nemen over onze data


Naar aanleiding van het debat over het Facebook & Cambridge Analytica schandaal in het Europees Parlement pleit de groene fractie in het Europees Parlement voor een verbod op doelgerichte, gepersonaliseerde advertenties op sociale netwerken. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, waarschuwt voor het gevaar van online politieke profilering: “Het Cambridge Analytica schandaal legde een algemene bedreiging voor onze democratieën bloot. We hebben gezien wat dit soort praktijken aanrichtten via bekende voorbeelden als Brexit en de Amerikaanse president Trump, al zijn er vele voorbeelden van gemanipuleerde verkiezingen in andere landen.”

Staes: “Het gebruik van persoonlijke gegevens voor politieke advertenties of politieke informatie, zonder dat de personen in kwestie daar zelf van op de hoogte zijn,  moet onmogelijk gemaakt worden als we de integriteit van de democratie willen vrijwaren. We willen daarom een verbod op politieke profilering en targeting via Facebook. De EU moet nog voor de Europese verkiezingen actie ondernemen om te voorkomen dat, zoals het Cambridge Analytica schandaal aantoonde, er een onaanvaardbare beïnvloeding van burgers plaatsvindt via bijvoorbeeld het verspreiden van gerichte, foutieve informatie of leugens.”

Het is duidelijk dat de industrie verplicht moet worden op straffe van boetes om niet mee te werken aan dit soort van praktijken. Toegegeven, bedrijven zoals Facebook doen na alle 'scandalitis' van de laatste jaren inmiddels wel een beetje moeite. Zo is het mogelijk om bij een advertentie na te gaan waarom je die ontvangt. Zo kan je rechtsboven bij het gepromoot bericht kijken waar het van afkomstig is, iets wat nog te weinig mensen weten. Hoe dan ook is dit helaas maar een doekje voor het bloeden en het pakt het probleem ten gronde niet aan. Staes: “Essentieel is dat de persoonlijke informatie van personen niet gebruikt of misbruikt kan worden voor politieke doeleinden.”

De hele polemiek van de laatste jaren rond privacy, databescherming en recente schandalen wijst op een dieper liggend politiek probleem. “Het Cambridge Analytica schandaal is een helder voorbeeld van een politiek falen. Men heeft vanuit een geloof dat nieuwe technologie per definitie goed is en heilzaam werkt voor een samenleving, de zaken te veel hun beloop laten gaan. Daardoor zijn een aantal bedrijven in staat geweest onze persoonlijke informatie te verzamelen, te verkopen of naar eigen zin te gebruiken. We weten uit onderzoek dat met name jongeren hun informatie vaak nog uitsluitend van sociale media als Facebook halen. Als we de Facebook-algoritmes toelaten te bepalen welke politieke boodschappen zij wel of niet te zien krijgen, dan ondermijnen we met open ogen de werking van een democratie”, aldus Bart Staes.

Aanstaande donderdag 25 oktober stemt het Europees Parlement over de Resolutie inzake het gebruik van informatie van Facebookgebruikers door Cambridge Analytica en de gevolgen voor databescherming.

Achtergrond

Resolutie van het Europees Parlement van 5 juli 2018 over de adequaatheid van de bescherming die wordt geboden door het EU-VS-gegevensbeschermingsschild

EP-Conferentie van voorzitters met Mark Zuckerberg (oprichter en CEO van Facebook).

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?