Persberichten

AA
Eurotop moet nieuwe koers voor redding euro(peanen) uitzetten

"De zoveelste Eurotop sinds het uitbreken van de eurocrisis in 2009, die morgen plaatsvindt, moet eindelijk eens echt taboes doorbreken en een nieuwe politieke koers uitzetten voor het Europese antwoord op de crisis," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Staes: "De groene Europese fractie stelt het al langer: Europa moet afstappen van een louter op besparingen gericht antwoord op de crisis, een antwoord dat alleen maar heeft geleid tot een verscherping van de crisis, inclusief recessie en werkloosheid. Intussen hebben een heel leger experts, van regeringsleiders, economen, tot het maatschappelijk middenveld en anderen, deze visie overgenomen. De Europese leiders moeten het eens worden over een heel concreet investeringspact dat burgers in kapot bespaarde en slecht bestuurde landen weer wat perspectief biedt."

Het is geen realistische optie dat Griekenland de eurozone verlaat. Dat zou de economische situatie in Griekenland totaal uitzichtloos maken en tegelijk ernstige gevolgen hebben voor de rest van de eurolanden. Staes: "Het is niet geloofwaardig dat de huidige firewall voldoende bescherming zou bieden tegen het verder uitdijen van de Europese schuldencrisis."

Staes: "De groenen hebben steeds gepleit voor het introduceren van eurobonds, waarmee eurolanden tot bijvoorbeeld 60% van hun staatsleningen kunnen financieren aan een stabiele, lage rente. Eurobonds zijn cruciaal, niet als ultiem tovermiddel, maar wel als een meer solide wijze om de Monetaire Unie te versterken en stabiliseren. Het is een effectieve wijze om de onhoudbare hoge rentetarieven te doen dalen en solidariteit te verankeren. Om de druk van de overheidsschuldencrisis te verlichten, moeten overheden ook een reddingfonds oprichten."

De Europese groenen steunen daarom de inzet van de Franse president Hollande en de Europese Commissie bij de Europese top van morgen. Centrumrechtse overheden en politici duiken juist weg voor deze noodzakelijke stap.

Ook het voorgestelde systeem van projectobligaties moet eindelijk snel groen licht krijgen, om zo pan-Europese investeringsprojecten te lanceren met het oog op duurzame ontwikkeling en het efficiënter omgaan met grondstoffen en energie. Staes: "De import van fossiele brandstoffen kost de Europese Unie jaarlijks ruim 400 miljard euro. Door een efficiënter gebruik van energie kan Europa dus enorm veel besparen, die vrijkomende middelen investeren in nieuwe technologie, hetgeen nieuwe jobs oplevert, én helpt tegen klimaatverandering."

Tot slot is het cruciaal dat de EU iets doet aan fiscale harmonisatie en het sluiten van fiscale achterpoortjes. Staes: "Dat is essentieel in een eengemaakte markt. Last but not least is de strijd tegen (fiscale) fraude en de invoering van een financiële transactietaks om verschillende redenen van belang."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?