Persberichten

AA
Eurotop bewijst lippendienst aan Griekse en Europese noden

"De Eurotop van gisterenavond heeft de voorspelbare lippendienst bewezen aan de noodzaak van het overeind houden van de euro en om Griekenland ook echt in de eurozone te houden. Er was mooie retoriek, maar woorden zijn goedkoop. Opnieuw hebben Europese leiders gefaald in het doen wat ze moeten doen, opnieuw hebben individuele, nationale politieke belangen zwaarder gewogen dan de gezamenlijke, Europese belangen," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen). "Het enige wat Europa nog kan redden is een Green New Deal."

Staes: "Een nieuwe politieke cultuur en bestuurlijke en andere hervormingen in Griekenland zijn nodig, maar het simpelweg doorduwen van draconische besparingen bij lagen van de Griekse bevolking die nu al niet meer weten hoe rond te komen, dat zal Griekenland niet in de eurozone houden noch uit de crisis trekken. We moeten dringend de voorwaarden van het noodpakket voor Griekenland herzien, zonder daarbij de finaliteit uit het oog te verliezen."

Staes: "Terwijl de eurocrisis met de dag verergert, is het op zijn minst welkom dat de nieuwe Franse president Hollande probeert het Europese debat een andere richting uit te duwen, weg van de gefaalde aanpak van louter besparen. De EU moet weg van het louter besparen - omdat dit de recessie aanwakkert - en moet slimme en gerichte investeringsprogramma's opstarten die in de kern sociaal, duurzaam en ecologisch zijn."

Staes: "Urgente maatregelen om de omstandigheden en voorwaarden voor het herfinancieren van de overheidsbegrotingen te verbeteren zijn nodag. Zo kunnen we voorkomen dat zwakke eurolanden en hun banken in een verdere neerwaartse spiraal terechtkomen. Sterke eurolanden als Duitsland betalen nog amper rente op hun leningen, terwijl zwakke eurolanden steeds meer betalen. Daarom hebben we euro-obligaties nodig.

Het is ongeloofwaardig dat de huidige 'firewall' als het ESM een verdere besmetting zal voorkomen. We zullen alleen een streep onder de crisis kunnen trekken als we de schulden samenvoegen en zo de rente kunnen drukken. Intussen moet de urgente druk die uitgaat vanuit de overheidsschulden en de financiële crisis, met andere urgente maatregelen, zoals een sterk reddingsfonds worden verminderd."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?