Persberichten

AA
Europese steun voor financiële transactietaks

De commissie economische zaken van het Europees Parlement wil speculatie op de financiële markten afremmen met een financiële transactietaks. Vandaag stemde de Europese Groene fractie in met enkele voorstellen voor verbeteringen aan de belasting zoals die door de Europese Commissie was voorgesteld. Europarlementslid Bart Staes (Groen) roept de Europese ministers van Financiën op om dit voorbeeld te volgen.

Staes: "Een kleine, Europese belasting op financiële transacties kan schadelijke speculatie afremmen en zorgt voor publieke inkomsten die duurzaam geïnvesteerd kunnen worden in de reële economie. Het is hoog tijd dat de financiële sector in dienst komt te staan van de samenleving en een eerlijke bijdrage levert in crisistijden."

Het Europees Parlement ziet nog wel enkele zwakheden in het voorstel van de Europese Commissie en komt daarom ook met een voorstel tot verbetering. Europarlementariërs willen een betere afdekking tegen het risico op ontwijking van de belasting. Ze adviseren om de belasting toe te passen op basis van de plaats waar de te verhandelen effecten zijn uitgegeven. In aanvulling daarop stemden ze in met het voorstel van de Groenen voor een verbod op handel in effecten waarop eerder nog geen belasting is betaald.

De ministers van financiën hebben de beslissende stem over het voorstel. Door verzet van onder andere Groot-Brittannië, Zweden en Nederland komt er voorlopig geen EU-brede belasting.

Staes vindt die opstelling niet uit te leggen: "Ik hoop dat nationale parlementen hun ministers aanzetten tot een meer constructieve houding. Tegenstanders benadrukken alleen de kosten van een transactietaks in plaats van serieus naar de opbrengsten te kijken, zoals een stabieler financieel systeem en verminderde kans op een nieuwe financiële crisis. Technische bezwaren mogen er niet toe leiden dat de financiële sector de dans ontspringt, terwijl de Europese bevolking in sommige lidstaten keihard geraakt wordt om de overheidsfinanciën in evenwicht te brengen."

Aangezien er voor het voorstel geen unanieme steun is bij de ministers ligt het voor de hand dat er zich een kopgroep van landen vormt die de taks wel wil invoeren. Frankrijk en Duitsland hebben al aangegeven dat zij niet willen wachten op onwillige landen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?