Persberichten

AA
Europese ministers castreren financiële transactietaks

In de marge van een vergadering van de ministers van financiën van de Eurozone, kondigden 10 lidstaten vandaag aan dat ze via de procedure voor nauwere samenwerking, in de toekomst een belasting op financiële transacties (FTT) willen invoeren. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, laakt deze 'aankondigingspolitiek' en betreurt het blijvende gebrek aan ambitie op dit gebied, alsook de duidelijke invloed van het lobbyen van de financiële sector. "Het is zoals liberaal kandidaat Guy Verhofstadt die voortdurend roept dat de 'jungle van de financiële markten' aan regels moet worden onderworpen, maar uiteindelijk met zijn fractie in het Europees Parlement wel tégen de FTT stemde. Over dit soort ongerijmdheden publiceer ik op 9 mei, Europa Dag, een politiek pamflet met de titel 'Europa wordt wakker - Van een neoliberale naar een sociale, solidaire en duurzame Europese Unie".

"Door de aankondiging van de geleidelijke invoering van een belasting op financiële transacties (FTT), beginnend 1 januari 2016 ten laatste, willen de lidstaten die deelnemen aan deze zogenaamde 'procedure voor nauwere samenwerking' ons doen geloven dat ze nu een belangrijke stap genomen hebben in de richting van financiële regulering en sociale rechtvaardigheid. Dit is helaas niet het geval", aldus Staes.

Staes: "Integendeel zelfs: ze hebben het ambitieuze voorstel dat werd opgesteld door de Europese Commissie en gelanceerd op 14 februari 2013, definitief begraven. Want de ministers van de deelnemende lidstaten hebben vandaag in principe gewoon afgesproken dat alleen aandelen en bepaalde derivaten onder het toepassingsgebied van de belasting zullen vallen. Hoewel de deelnemende lidstaten dit initiatief presenteren als een eerste stap, die later zou leiden tot een uitbreiding van de FTT, zijn ze tegelijk heel voorzichtig om zich te verbinden aan concrete engagementen."

Staes: "Met de komende Europese verkiezingen in het verschiet, hebben de ministers van de deelnemende lidstaten vandaag vooral een cynische oefening in public relations uitgevoerd, dit om hun ronduit teleurstellende daadkracht van de laatste vijf jaar te verbloemen. Het enige goede aan deze lompe PR poging is dat het vooral hun schrijnend gebrek aan ambitie op dit gebied toont en hun gevoeligheid voor het lobbywerk van de financiële sector wederom blootlegt."

Staes: "De financiële lobby was voor de zoveelste keer sterker. En dan zijn grote Europeanen als Verhofstadt, Van Rompuy en Barroso écht verbaasd dat Europese burgers zich afkeren van de Europese Unie? In een boek dat ik vrijdag presenteer is mijn stelling onder andere dat de nieuwe, overal opduikende eurosceptici een spiegelbeeld zijn van de neoliberale en conservatieve krachten die de Unie al decennia besturen. Een Europese Unie die louter inzet op draconisch besparen, niets doet aan rechtvaardige fiscaliteit en sociaal beleid en onvoldoende investeert om duurzame werkgelegenheid creëren, is gedoemd te mislukken."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?