Persberichten

AA
Europese meerjarenbegroting: slechte deal en vertrouwensbreuk

De Groene fractie in het Europees Parlement is erg kritisch en ontevreden over het feit dat EP-voorzitter Martin Schulz vandaag een zwak compromisvoorstel over de Europese meerjarenbegroting met het Iers voorzitterschap van de Europese Raad en de Europese commissie goedkeurde, zonder eerst het EP te consulteren.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Wat vandaag gebeurde, de solo slim van Schultz die alleen onderhandelde met Commissie-voorzitter
Manuel Barroso en de Ierse premier Enda Kenny, zonder enige transparante consultatie van het EP, is gewoon niet acceptabel. Het vormt ook een vertrouwensbreuk tussen de politieke fracties in het EP en zijn voorzitter. De 85 miljard euro besparingen in de meerjarenbegroting zoals voorgesteld door de Europese regeringsleiders, zit nog steeds in de deal van vandaag, die grotendeels ongewijzigd bleef. Er zit amper enige tegemoetkoming in op de eisen van het EP en de deal biedt geen antwoord op de economische crisis die Europa teistert."

Staes: "Het vooruitschuiven van fondsen voor programma's tegen jeugdwerkloosheid en armoede zijn hooguit wat cosmetische aanpassingen om het EP over de streep te trekken. De groenen betreuren dat plots andere politieke fracties bereid zij om dit akkoord, in wezen een dictaat van de Europese regeringsleiders, te aanvaarden. Terwijl dit budget-akkoord ons toelaat om in 2014 en 2015 meer geld te spenderen aan de bestrijding van jeugdwerkloosheid, dreigt deze begrotingslijn nadien direct op te drogen omdat er geen enkele echte verhoging voor dit programma is voorzien. Ook voorziet dit akkoord in een begroting voor onderzoek en ontwikkeling in 2014 dat lager is dan voor dit jaar. Terwijl iedereen altijd roept dat dit cruciaal is voor nieuwe perspectieven. Europa verdient beter met leiders die durven hun nek uit te steken."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?