Persberichten

AA
Europese meerjarenbegroting 2014-2020 ontgoochelt. Ze is ondemocratisch en brengt hoop noch visie
Het definitieve akkoord over het meerjarig financieel kader van de EU (2014-2020) werd vandaag goedgekeurd door het Europees Parlement. Dit is de eerste keer dat het Europees Parlement medebeslissingsrecht had over dit meerjarig raamwerk. Bart Staes (Groen) stemde samen met de Europese Groenen tegen het bereikte akkoord. Het algemene ambitieniveau ligt veel te laag. Met een dergelijke begroting kan Europa de macht niet terugwinnen op banken, multinationals, vervuilers, mondiale grootmachten, speculanten en belastingontduikers.

Bart Staes: “Deze meerjarenbegroting focust op verouderde prioriteiten uit het verleden en zorgt niet voor oplossingen voor de economische, sociale en milieu uitdagingen waar Europa voor staat. We blijven de agro-industrie subsidiëren en hopeloze projecten zoals het kernfusieproject van ITER. Er wordt te weinig geïnvesteerd in de EU 2020 doelstellingen, met name de strijd tegen de klimaatverandering, tegen de (jeugd)werkloosheid, tegen de armoede en voor investeringen in onderzoek, ontwikkeling en onderwijs. Bovendien is dit een ondemocratische oefening want het huidige parlement beslist over de middelen die het toekomstige parlement van na de verkiezingen van 25 mei zal kunnen inzetten. De voorziene herzieningsclausule is daarbij maar een doekje voor het bloeden, gezien er unanimiteit vereist is bij de lidstaten.”

“We zetten dus onszelf en onze toekomstige collega's volledig klem", aldus Staes. "De goedgekeurde meerjarenbegroting is een gemiste kans om met een positieve visie over Europa te komen en een tegengewicht te bieden aan het soberheidbeleid dat Europa en haar lidstaten in de vernieling rijdt."


Meer gedetailleerde informatie over hoe de Europese groenen de meerjarenbegroting zouden willen invullen, is hier te vinden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?