Persberichten

AA
Europese liberalen willen de Robin Hood taks uithollen

Begin oktober vorig jaar klonk er gejuich toen Europees Commissaris voor belastingen, douane en fraudebestrijding Algirdas Semeta vanuit de Ecofin Raad meldde dat elf lidstaten bereid waren om via versterkte samenwerking een financiële transactietaks (FFT) in te voeren. Na een jarenlange strijd van ngo's en groene partijen, leek dit eindelijk vruchten af te werpen. Maar intussen 8 maanden verder, zien we dat verschillende lidstaten de FTT dermate ondergraven dat het een doodgeboren kind dreigt te worden. Morgen stemt het Europees Parlement over de precieze invulling van de FTT en ook hier willen de Europese liberalen de FTT afzwakken.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): “Na meer dan tien jaar maatschappelijke en politieke strijd, na een stevige stellingname van het EP in 2011, na opiniepeilingen die een sterke steun van Europese burgers lieten zien, kwam de Europese Commissie met een voorstel voor een sterke FTT in 2011.”

Staes: “Dit dossier is weer eens een voorbeeld van hoe de politieke familie van Verhofstadt hoog van de toren blaast over meer Europa, maar steeds tegenstribbelt om de macht van de financiële sector in te perken. De liberalen willen namelijk dat pensioenfondsen worden uitgesloten van de FTT. Dat is een erg slecht idee. Pensioenfondsen zijn immers grote spelers op de beurs en het is demagogie om te stellen dat gepensioneerden hierdoor minder pensioen zouden krijgen.”

Staes: “De FTT heeft tot doel de financiële markten te belasten en hen zo te laten meebetalen voor de schade die ze hebben aangericht in de reële economie. De kracht van een FTT is dat die een dubbel dividend oplevert. Ten eerste zou de FTT jaarlijks tussen de 34 (in 11 lidstaten) en 57 miljard euro (in 28 lidstaten) kunnen opleveren. En ten tweede zouden bepaalde vormen van beurshandel minder aantrekkelijk worden, zoals de meest risicovolle en speculatieve transacties en computergestuurde hoogfrequente handel. Aangezien deze vorm van beurshandel hele markten kan destabiliseren, zou ook dat dus pure winst zijn. ”

Staes: ”De Europese Commissie stelde voor om twee derde van de nieuwe inkomsten te gebruiken als eigen middelen voor de Europese begroting en de rest voor de nationale begrotingen. Maar bepaalde landen willen niet mee, waardoor slechts elf landen (Frankrijk, Duitsland, België, Oostenrijk, Slovenië, Portugal, Griekenland, Slowakije, Italië, Spanje en Estland) via versterkte samenwerking verder wilden. Daarvoor is echter goedkeuring van het EP nodig.”

Sinds enkele weken echter wordt steeds duidelijker dat het voorstel voor het invoeren van de FTT uiteen gescheurd wordt door overheden die al te nauwe banden hebben met de financiële sector. Deze lobby opereert achter gesloten deuren, tijdens vergaderingen met Europese ambassadeurs, uit het zicht van de publieke opinie en democratische verantwoording, waardoor ze zich vrij voelt om het ambitieuze voorstel van de Europese Commissie te torpederen. Het is een naar spel waar de financiële lobby zeer bedreven in is, zoals ze eerder liet zien als het ging om het machtsspel rond nieuwe Europese financiële regelgeving.

Staes: “De strijd rond de FTT gaat niet alleen over het belasten van banken, maar ook over democratie. In het decennium dat, dankzij massale deregulering door blinde regeringen, leidde tot de diepste financiële crisis op wereldniveau, heeft de financiële sector in naam van de rijkste 1% zijn wil opgelegd aan de andere 99%.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?