Persberichten

AA
Europese Kwijting 2017


Het Europees Parlement heeft vandaag de zogeheten “kwijting” verleend, en daarmee zijn de uitgaven voor de Europese instellingen en agentschappen in 2017 goedgekeurd. De groene fractie in het Europees parlement greep de opportuniteit voor de verkiezingen om opnieuw amendementen in te dienen die gericht zijn op het versterken van transparantie, het bestrijden van belangenconflicten, het promoten van gendergelijkheid en het aanpakken van intimidatie die soms plaatsvindt in de Europese instellingen. “Als we het vertrouwen in de Europese instellingen willen behouden, dan moeten we ervoor zorgen dat we belangenvermenging beter kunnen voorkomen”, zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen.

Staes: “Onze fractie mag trots zijn op de vooruitgang die we geboekt hebben in het veranderen van de houding van velen in het Parlement, zo zullen parlementsleden eindelijk ter verantwoording geroepen worden inzake de manier waarop men fondsen aanwendt. Onze voorstellen om een aparte bankrekening te voorzien om de zogeheten GEA (oftewel General Expenditure Allowance) te ontvangen, het verplicht bijhouden van facturen en het terugbetalen van ongebruikt geld werden opnieuw gesteund door een meerderheid van de parlementsleden. Op dit moment wordt het echt onacceptabel als het Secretariaat van het Parlement blijft weigeren om deze regels tot algemene norm te maken.”

Staes: “Het Parlement moet ook een leidende rol opnemen als het aankomt op het promoten van gendergelijkheid en het tegengaan van intimidatie. Het wordt dringend tijd dat de rechtse vleugel van het parlement die boodschap ter harte neemt.”

“Willen we het vertrouwen van burgers behouden, dan moeten we zorgen dat belangenvermenging beter bestreden kan worden. Zo vermijden we situaties zoals die rond de liberale Tsjechische premier Andrej Babis, die als politicus miljoenen Europese subsidies ontvangt, of onethische benoemingen zoals die van Martin Selmayr als Secretaris-Generaal van de Europese Commissie. De groene fractie in het Europees Parlement zal de strijd voor eerlijkheid en transparantie binnen de EU-instellingen alvast blijven voeren!”, aldus Bart Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?