Persberichten

AA
Europese groenen willen snelle invoering financiële transactietaks

Het Europees Parlement wil de op hol geslagen speculatie op de financiële markten afremmen met een financiële transactietaks binnen de EU. Terwijl vandaag de informele Eurotop in Brussel op zoek gaat naar een economische relance, stemde een ruime meerderheid van het EP in Straatsburg in met een verbeterd voorstel dat het moeilijker zou maken om de belasting te ontwijken. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) roept de ministers van financiën op om dit voorstel zo snel mogelijk in te voeren. "Het water staat Europa aan de lippen. Het is voor Ecofin hoog tijd voor de befaamde 5 minuten politieke moed."

Staes: "Een kleine belasting op financiële transacties kan schadelijke speculatie afremmen en zorgt voor publieke inkomsten die duurzaam geïnvesteerd kunnen worden in de reële economie. Volgens een studie van de Europese Commissie zou het gaan om 50 tot 80 miljard euro per jaar. Het is hoog tijd dat de financiële sector in dienst komt te staan van de samenleving en de reële economie en een eerlijke bijdrage levert. De Eurobarometer wijst uit dat ook een ruime meerderheid van de Europeanen dit principe steunt."

Het Europees Parlement heeft het voorstel van de Europese Commissie voor de transactietaks aangescherpt met een betere afdekking tegen het risico op ontwijking van de belasting. Een nadeel is dat pensioenfondsen nog worden uitgesloten van deze taks. "Maar in ieder geval kunnen tegenstanders, zoals de liberale ALDE fractie van Guy Verhofstadt, zich niet langer achter de technische bezwaren van het oorspronkelijke voorstel verschuilen. De taks kan en moet er nu komen," aldus Staes.

De ministers van financiën (Ecofin) hebben de beslissende stem over het voorstel. Door verzet van onder andere Groot-Brittannië en Zweden komt er voorlopig geen EU-brede belasting. Maar ook landen als Nederland liggen dwars. Staes vindt die opstelling onverantwoord: "Zo missen we de kans om de financiële sector te stabiliseren door schadelijke speculatie, zoals de extreem snelle 'high frequency trading' , wat af te remmen."

Aangezien er voor het voorstel geen unanieme steun is bij de Europese ministers, ligt het voor de hand dat er zich een kopgroep van landen in de eurozone vormt die de belasting wel wil invoeren. Frankrijk en Duitsland hebben al aangegeven dat zij niet willen wachten op onwillige landen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?