Persberichten

AA
Europese Commissie onderstreept belang van hervormen

De Europese Commissie heeft vandaag aanbevelingen gepubliceerd aan landen om hun economie te versterken. Daarbij kijkt de Commissie zowel naar de overheidsfinanciën als de sterkte van de economie als geheel. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) is tevreden dat de nadruk door de Commissie is verlegd van louter bezuinigen naar hervormen en verstandig belasten. Maar de drastische ommezwaai die nodig is, blijft uit. Alleen zo kan het Europees economisch bestuur effectiever worden.

Staes: "De nut en noodzaak van een Europees Economisch Bestuur wordt heel inzichtelijk op deze wijze. De Europese economie moet als geheel goed functioneren en dat moet je dus centraal organiseren. De Commissie kiest niet voor een methode maar geeft per land een afgewogen aanbeveling."

De aanbevelingen wijzen per land op noodzakelijke hervormingen en manieren om hun schulden op een verstandige manier weg te werken. Ook stuurt de Commissie aan op de aanpak van ontwrichtende verschillen binnen de eurozone door landen in Zuid-Europa meer concurrerend te maken terwijl Duitsland tot meer investeringen en loonstijging wordt gemaand. "Dit is effectiever dan de zoveelste roep om snelle bezuinigingen die herstel tegenhouden," aldus Staes.

Volgens Staes zullen financiële markten meer gerustgesteld zijn als Europese besluiten gekenmerkt worden door realiteitszin en visie: "Dat ontbreekt nog teveel, zelfs als het eindspel om de euro begonnen lijkt. Een banklicentie voor het ESM en eurobonds, dat zijn maatregelen die hier voor zouden zorgen."

Daarnaast beveelt de Europese Commissie groene belastingen op vervuiling aan als belangrijk middel. "Terecht, wij pleiten al langer voor groene oplossingen voor de economische crisis. De Commissie stelt dit nu in den brede voor als belangrijke methode om groei, innovatie en banen te stimuleren. Het is glashelder: investeren op energie- en grondstofefficiëntie leidt tot meer budgettaire ruimte op alle niveaus. Europa spendeert jaarlijks 450 miljard euro aan de import van fossiele brandstoffen."

Staes juicht het toe dat Spanje langer de tijd krijgt om het begrotingstekort terug te dringen, maar benadrukt dat de situatie desondanks fragiel blijft en dat Spanje meer dan een jaar respijt nodig heeft: "Economisch herstel in Spanje wordt de kop in gedrukt door de bankencrisis en de torenhoge rentes die de overheid betaalt. Als dat niet snel verandert, moet Spanje bij het euronoodfonds aankloppen. In dat geval moet de Commissie lessen trekken uit de fouten die zijn gemaakt bij Griekenland. De voorwaarden voor financiële noodsteun mogen niet leiden tot meer werkloosheid en armoede."

Ook over de voortgang van landen richting hun doelstelling om in 2020 tachtig miljoen mensen uit de armoede te halen, is Staes minder te spreken: "Voorlopig hebben de bezuinigingen de armoede verhoogd. Toch verzuimt de Commissie om landen consequent te wijzen op de gebrekkige aanpak van armoede."

Voordat de aanbevelingen officieel zijn, moeten de ministers er nog over stemmen. "Het is te hopen dat landen ongemakkelijke maar noodzakelijke adviezen dit keer niet uit de weg gaan", aldus Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?