Persberichten

AA
Europese Commissie neemt eerste stap in inbreukprocedure tegen Frankrijk

De Europese Commissie is van oordeel dat Frankrijk de richtlijn over vrij verkeer van personen niet correct heeft omgezet. De regering Sarkozy heeft tot 15 oktober de tijd om tegemoet te komen aan de bezwaren en om antwoorden te leveren. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) vindt dit een goede stap, maar is niettemin teleurgesteld dat de Europese Commissie discriminatie van Roma buiten beschouwing laat. "Terwijl hier Europese waarden op het spel staan, is dit een nogal formalistische benadering."

Onlangs kondigde Europees commissaris van Justitie en Grondrechten Viviane Reding al aan dat ze een inbreukprocedure tegen Frankrijk zou opstarten wegens de collectieve uitwijzing van Roma. Frankrijk reageerde als door een wesp gestoken.

"Het is terecht dat de Europese Commissie deze zaak wil aanpakken en Frankrijk een ultimatum heeft gesteld," aldus Staes. "Het moet duidelijk zijn dat geen enkele individuele lidstaat Europese regels rond mensen- en grondrechten aan haar laars kan lappen. De Commissie concludeert dat Frankrijk nalatig is geweest en daar moet Frankrijk nu wat aan doen. Wel vind ik het teleurstellend dat de Commissie hier eigenlijk slechts een technische zaak van maakt en niet Frankrijk aanspreekt op de discriminatie van Roma. Want ook dáár zou een inbreukprocedure voor gestart kunnen worden."

Frankrijk krijgt van de Commissie tot 15 oktober de tijd om gedetailleerd aan te geven hoe ze de richtlijn volledig zullen implementeren. Lukt ze dat niet, dan volgt er een formele aanmaning, de eerste stap in de inbreukprocedure. De Commissie gaat onderzoek doen in alle lidstaten om te zien of de betreffende richtlijn correct wordt geïmplementeerd. De lidstaten die dat niet doen zullen net als Frankrijk op de vingers getikt worden.

Bovendien heeft de Commissie maatregelen aangekondigd om de sociale en economische integratie van Roma in Europa te verbeteren. Volgend jaar april wordt door de Commissie een "EU-Raamwerkprogramma voor integratie van Roma" gepresenteerd. Hier zal ook het EU Mensenrechten Agentschap in Wenen nauw bij worden betrokken.

Staes: "Op 7 april jl. presenteerde de Commissie al voorstellen. Er is intussen ook een Roma Task Force. Opnieuw: dit zal lange termijn aandacht vragen en een Europese aanpak. Maar het zal aan Europese lidstaten zijn om de integratie van Roma serieus te nemen. Dat doen ze onvoldoende en het wijst op manifeste onwil. Lokale overheden doen dan soms weer wél goed werk: het ironische is bijvoorbeeld dat in Frankrijk een aantal heel positieve en goed werkende Roma-projecten bestaan."

De groene fractie in het EP vroeg al eerder om een dergelijk beleid: "De problematiek van Roma valt al vele decennia te herleiden tot discriminatie en sociale uitsluiting. Ik ben dus blij dat de Commissie nu stappen onderneemt rond het tegengaan van sociale uitsluiting van Roma. Anders zullen deze problemen zich blijven verplaatsen. Het is erg belangrijk dat Roma hun weg kunnen vinden in Europa, gelijke kansen krijgen en behandeld worden als elke andere EU burger. In de ene gemeente gaat dit beter dan in de andere, samenwerking is daarom cruciaal."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?