Persberichten

AA
Europees parlement zet eerste stap tegen ultrasnelle speculatie

De commissie economische en monetaire zaken van het Europees parlement, keurde een aantal belangrijke wetgevende voorstellen goed omtrent de regulering van de markt voor financiële instrumenten (Mifid). "Met name het vertragen van de flitshandel en het aan banden leggen van speculatie met voedselgrondstoffen is van belang," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen), "maar we zijn als Europese groenen wel onaangenaam verrast door het verzwakken, dankzij de socialistische S&D groep, van bepalingen rond de bescherming van consumenten."

Bij de flitshandel in financiële producten gaat het om het razendsnel - met nanoseconden - en volledig computergestuurd kopen en verkopen van aandelen op effectenbeurzen. Het EP wil die snelheid afremmen tot minimaal een halve seconde en handelaren moeten toezichthoudende instanties volledige openheid bieden over wat voor soort algoritmen en computermodellen zij gebruiken.

Staes: "Het is reeds jaren bekend dat het tempo van de effectenhandel absurd snel verloopt, en dat met computermodellen de financiële markten worden gemanipuleerd en vaak ook gedestabiliseerd. Een deel van de verklaring voor de eurocrisis ligt hem in deze letterlijk onmenselijke handelswijze op de internationale financiële markten."

De Duitse groene collega Sven Giegold is verbijsterd over het op het laatste moment afzwakken van de beschermingsmaatregelen voor consumenten: "Een amendement van de socialisten dat op het nippertje werd ingediend, maakt het tegengaan van belangenconflicten via het betalen van commissielonen aan effectenhandelaren ongedaan. Die commissielonen voor effectenhandelaren werden volgens het oorspronkelijke voorstel verboden."

Het resultaat van dit voorstel zou zijn geweest dat financiële adviseurs eerder producten zouden aanprijzen die in het belang van hun cliënten zijn en niet die producten die hen de hoogste bonus oplevert.

Volgens Staes en verschillende maatschappelijke organisaties als Oxfam betekent deze stemming alvast een vooruitgang, maar is die door allerlei lacunes nog onvoldoende om het destructieve geweld van excessieve speculatie tegen te gaan: "De Europese groene fractie zal zien of we de uiteindelijke tekst die vermoedelijk in november in plenaire wordt gestemd, nog kunnen verbeteren. Ook moeten de 27 ministers van financiën er nog hun zegen aan geven en daar vrezen we voor het ergste."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?