Persberichten

AA
Europees Parlement wil koers Europees economisch beleid bijsturen

De Europese ministers van Financiën moeten eindelijk gebruik gaan maken van de flexibiliteit in de Europese begrotingsregels. Daartoe riep het Europees Parlement vandaag op. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Net als onder andere het IMF roepen we op om de helse spiraal van de economische crisis en het louter besparingen te doorbreken. Er moet zo snel mogelijk ruimte komen om te investeren in banen en om de toenemende armoede in de EU aan te pakken."

Er stonden vandaag twee rapporten over het economisch beleid van de EU op agenda van de plenaire vergadering in Straatsburg: één rapport (Feirreira) vanuit de commissie economische zaken, dat in de uiteindelijke stemming een klassieke rechtse benadering voorstelt en één rapport (Lope Fontagne) van de commissie sociale zaken dat een meer progressieve aanpak vooropstelt.

Staes: "De Europese groenen stemden tegen het rapport Ferreira over het zogenaamde Europese Semester omdat het slechte antwoorden biedt op de crisis. De liberalen en christendemocraten tonen hiermee aan dat ze geen coherente visie op de aanpak van de crisis hebben. De twee rapporten staan zodanig in tegenstelling met elkaar dat een stem voor beide bizar is. In het ene rapport vragen ze met ons om beleidsruimte om de dramatische sociale en economische gevolgen van bezuinigingen tegen te gaan. In het andere rapport vragen ze de Commissie en Raad om snoeihard met deze bezuinigingen door te gaan, wat de gevolgen voor Europese burgers ook mogen zijn. Zie daar waarom de grote politieke families in Europa al jaren falen in het formuleren van juiste antwoorden op de crisis.”

Staes verwelkomt wél het eveneens goedgekeurde rapport over het jaarlijkse economische beleid van de EU uit de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken: “De werkloosheid bereikte door de aanhoudende recessie een recordhoogte. Het is tijd om het bezuinigingsbeleid te herzien en flexibeler te zijn al naar gelang de ruimte in lidstaten. Het is tijd voor slim beleid als een trager besparingtempo en voor minder belastingen op arbeid. Als de regeringsleiders in maart hun economische beleid vaststellen voor 2013, moet de aandacht worden verlegd van bezuinigen op korte termijn naar ruimte voor investeringen in banen en hervormingen om de economie te vergroenen.”

Het voorstel van de Groene fractie om Europese sturing van nationaal economisch beleid niet langer alleen op de beruchte 3%-norm te fixeren, maar ook rekening te houden met de inkomensgelijkheid en arbeidsparticipatie werd nipt verworpen door de rechtse fracties. “Dat is een gemiste kans om de Europese sturing van het economisch beleid socialer te maken. Het had de trend van een afnemend draagvlak voor Europees economisch beleid kunnen doen keren”, aldus Staes.


GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?