Persberichten

AA
Europees Parlement roept op "Killer Robots" wereldwijd te verbieden


Dodelijke autonome wapensystemen, de zogenaamde Killer Robots,  moeten internationaal verboden worden. Dat stelt het Europees Parlement voor in een resolutie die morgen gestemd wordt. De tekst, die er kwam op initiatief van de Europese Groenen, roept de Europese landen op een gemeenschappelijke positie te bepalen, te werken aan een internationaal verdrag dat dergelijke wapens verbiedt en te verzekeren dat er geen geld uit het Europese Defensiefonds gebruikt wordt om onderzoek en ontwikkeling van dergelijke systemen te financieren.

Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, reageert: “Autonome wapensystemen moeten wereldwijd verboden worden. De beslissing over leven of dood mag nooit in handen gelegd worden van machines.”

“De grote wapenfabrikanten zullen altijd proberen winst te maken op de ontwikkeling van de wapens van morgen, maar "Killer Robots" zijn een stap te ver. Daarom roept het Europees Parlement de Europese landen op hun steun voor een verbod expliciet toe te zeggen bij de volgende onderhandelingsronde van de VN in november”, aldus Staes.

Achtergrond

Binnen de Verenigde Naties eisen 26 overheden een verbod op autonome wapensystemen. De campagne “Stop Killer Robots” geniet de steun van 70 organisaties uit 30 verschillende landen. Ze ijveren voor het tegenhouden van de ontwikkeling van deze wapensystemen. De Groenen in het Europees Parlement oefenden al maandenlang druk op de andere politieke fracties om een plenair debat en een resolutie over deze systemen te organiseren.

De zogeheten “Killer Robots”, of gevechtsrobots, zijn onbemande, autonome wapensystemen waarbij de selectie van een doelwit en de vernietiging ervan zelfstandig gebeurt en niet onder menselijke controle valt. Verschillende bedrijven en landen voeren onderzoek naar de ontwikkeling van dergelijke systemen die men kan inzetten in de lucht, op zee of op het land. Een aantal prototypes zijn al voorgesteld. Het is onduidelijk of deze wapens ook al zijn ingezet.

Bekijk hier het debat over autonome wapensystemen vanaf 17u.
 
De stemming over de resolutie zal plaatsvinden op woensdag 12 september.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?