Persberichten

AA
Europees Parlement mist kans om begroting te moderniseren


“Waar sommige partijen en politici alleen maar inzetten op minder geld en minder taken voor de EU, koos het Europees parlement vandaag vooral voor het status quo. Als deze wensen samenkomen, dreigt wederom niets terecht te komen van de hoognodige modernisering van de Europese begroting. Zo creëren we samen met open ogen een nederlaag voor het draagvlak voor Europa”, zo reageert Europarlementslid Bart Staes (Groen) na de stemming in het Europees Parlement over hoe volgens het EP het kader van de Europese meerjarenbegroting (MFF 2020-2027) eruit moeten gaan zien.

Op 2 mei zal de Europese Commissie met een MFF-voorstel komen, en het Europees Parlement probeert met deze resolutie dat voorstel te beïnvloeden. Staes is niet te spreken over het conservatisme van het Europarlement, maar steunt wél de voorstellen voor nieuwe inkomstenbronnen voor de Europese begroting, dat in een gerelateerd rapport wordt besproken. 

Het Meerjarig Financieel Kader is hét moment waarop een echte langetermijnvisie voor Europa kan worden uitgestippeld. Want hier wordt vastgelegd waaraan tot 2027 de Europese Unie haar geld wil gaan uitgeven. Volgens Staes laat de stemming zien dat een meerderheid kiest voor business-as-usual: “Her en der worden wat accenten verlegd, maar in de essentie kiest het parlement voor de status quo. Ik vind dat we eerst een politieke visie moeten uitstippelen, en daarna kijken welke budgetten hiervoor nodig zijn.  Als alles bij het oude blijft heeft de EU te weinig middelen om grote uitdagingen zoals klimaatverandering, energie, digitalisering, Europees asiel- en migratiebeleid vorm te geven.”

Staes: “Wil je Europa echt veranderen, dan is dit het moment voor het Europees Parlement om de conservatieve lidstaten wakker te schudden. Het is daarom teleurstellend dat een meerderheid vooralsnog de twee grote kostenposten voor Europa - het cohesiefonds en de landbouwuitgaven – inhoudelijk ongemoeid wil laten. Zelfs het milde amendement van de Europese Groenen dat vroeg om modernisering van deze twee posten haalde het niet. Voor alle duidelijkheid: wij willen niet dat er minder geld naar landbouw gaat, wél dat het drastisch anders wordt besteed. Meer geld voor familiale, duurzame landbouw en minder voor agro-industriële, vervuilende productie en grootgrond bezitters.”

Volgens Staes is het een positief signaal dat het EP minimaal 30 procent van de begroting wil besteden aan de strijd tegen klimaatverandering, voor het Life+ milieuprogramma en dat er meer geld naar het European Youth Initiative en het Erasmusprogramma gaat. “Maar de basis is dat aan het merendeel van de begroting niet getornd mag worden is: dit soort lichtpuntjes brengen niet de ommekeer die nodig is om de Europese begroting in dienst te stellen in het belang van mens en milieu.”

De conservatieve manier waarop het Europees Parlement de toekomstige begroting wil vormgeven staat in schril contrast met de tweede resolutie over nieuwe inkomstenbronnen voor de EU, de zogenaamde ‘eigen middelen’. De Groenen zien daar goede voorstellen om middels belastingen op vervuiling (zoals een plastic en/of koolstoftaks) en financiële transacties, alsook een digitale tax voor bedrijven als Google en Facebook, inkomsten te genereren die vervolgens weer kunnen leiden tot lagere betalingen van de lidstaten aan de EU. Staes: “Met eigen middelen worden de financiën van Europa eerlijker: het verhoogt de transparantie, de verantwoordingsplicht van de EU, en het verlaagt de afdracht voor de lidstaten. Het gaat dus niet om een pleidooi voor extra belastingen. Wat Europees wordt geïnd wordt verminderd op de bijdrage uit de lidstaten. Bovendien zullen de lasten beter verdeeld worden: vervuilers en financiële speculanten dragen bij aan de kosten waarmee ze de samenleving opzadelen. Alleen zo'n beleid kan sturend werken.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?