Persberichten

AA
Europees Parlement keurt resolutie goed om voedselprijzencrisis aan te pakken

Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) is blij dat het Europees Parlement maatregelen neemt en voedselzekerheid centraal zet: “Voedselzekerheidsbeleid is bij uitstek defensiebeleid. Elk land dat er niet in slaagt haar bevolking veilig en betaalbaar voedsel te bieden en haar boeren en boerinnen een redelijke levensstandaard, stevent af op instabiliteit en voedselrellen. Het recht op voedsel is een elementair en fundamenteel mensenrecht. De resolutie die voorligt, benadrukt terecht de nood aan een multidimensionale aanpak.”

De toestand is bijzonder ernstig. De index van de voedselprijzen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN is voor de zevende achtereenvolgende maand gestegen. De prijzen van de voornaamste basisvoedingsmiddelen zijn sterk gestegen, tot dicht bij de recordniveaus van 2008, wat leidde tot sociale onrust en politieke instabiliteit in vele landen. Ook in België en de rest van Europa ondervinden we de negatieve gevolgen van deze prijzencrisis. Steeds meer mensen kijken verbaasd op wanneer ze met hun winkelkarretje aan de kassa staan. Bovendien neemt het aantal mensen dat een beroep moet doen op de voedselbanken toe. De FAO oordeelt dat de voedselprijzen nog verder zullen stijgen door een groeiende bevolking enerzijds en onvoorspelbare aanvoertekorten, o.a. door klimaatverandering. Het Europees Parlement pleit voor een multidimensionale aanpak.

Zo wordt de onmiskenbare link tussen de voedselcrisis en de klimaatverandering als één van de belangrijkste aanvoertekorten erkend. Er moeten daarom maatregelen voorgesteld om de klimaatverandering - zeker in ontwikkelingslanden - aan te pakken. De resolutie vraagt bovendien dat boeren energievriendelijker produceren om zo de hoge grondstofprijzen te drukken. De voedselprijzencrisis is immers onlosmakelijk verbonden met de toenemende stijging van de grondstofprijzen. Verder moeten de boeren in derde landen ondersteund worden door meer middelen vrij te maken voor landbouw in het kader van de ontwikkelingshulp. Het garanderen van de voedselveiligheid is een prioriteit voor de EU en moet ingepast worden in het kader van het landbouwbeleid. Cruciaal tot slot is dat de resolutie meer transparantie wil bij de prijsvorming en verdergaande maatregelen om speculatie tegen te gaan.

De groenen hadden de tekst echter graag nog sterker gezien en pleitten voor de oprichting van een onafhankelijk wereldwijd agentschap dat de speculatie met voedselgrondstoffen streng reguleert. Verder is er nood aan acties om de verspilling van voedsel tegen te gaan: 20 tot 30 procent van de gewassen gaat al verloren tijdens zaaien en oogsten. In ontwikkelingslanden rot de helft van de oogst omdat ze niet opgeslagen of vervoerd wordt. Consumenten en distributeurs in ontwikkelde landen gooien tot 40 procent van de voedingsproducten onaangeroerd de vuilnisbak in. Volgens Staes is dit totaal onaanvaardbaar en onethisch. Om dezelfde reden vindt hij dat voedsel niet thuishoort in het WTO-gebeuren. Staes: “Voedsel kan nooit gewone handelswaar zijn. Nooit!”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?