Persberichten

AA
Europees Parlement eist meer vrouwen aan de top

De Europese groene fractie is zeer tevreden met de verplichting voor bedrijven om meer inspanningen te leveren om het aantal vrouwen in bestuursraden van grote bedrijven te doen toenemen. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Het is onvoorstelbaar dat we anno 2013 bedrijven hiertoe moeten verplichten, omdat de overgrote meerderheid van de bedrijven blijkbaar zelf niet het inzicht heeft dat diversiteit in de bestuursraden ons allen, maar ook zeker het bedrijf, ten goede komt."

De Europese Commissie riep in 2011 de bedrijven op om vrijwillige inspanningen te leveren betreffende de vrouwelijke vertegenwoordiging in hun bestuursraden. Anno 2013 werd becijferd dat maar 16,6% vrouwen deel uitmaken van de hoogste beslissingsorganen van grote Europese bedrijven. Dit komt niet door een tekort aan gekwalificeerde vrouwen, want 60% van de afgestudeerde universitairen in de EU is een vrouw, maar omdat de vrijwillige aanpak faliekant gefaald heeft.

Staes: "Het is nog steeds zo dat bestuursraden van het Europese bedrijfsleven na jaren van vrijblijvende maatregelen nog steeds voor drieëntachtig procent uit mannen bestaat. Deze zijn geneigd om mannen zoals zichzelf binnen te halen, ongeacht de kwaliteit. Bedrijven verplichten tot verandering heeft in verschillende EU lidstaten al bewezen de genderkloof succesvol te dichten en stimuleert die bedrijven ook om op andere manieren nieuw talent aan te boren en meer te rekruteren op basis van kwaliteit."

Het vandaag gestemde rapport verplicht grote publieke (tegen 2018) en private (tegen 2020) bedrijven waarvan de bestuursraad uit minder dan veertig procent vrouwen bestaat om hun rekruterings-, selectie- en aanstellingsprocedures aan te passen. Wanneer twee gelijkwaardige kandidaten van het tegengestelde geslacht overblijven, is het bedrijf verplicht te kiezen voor de ondervertegenwoordigde sekse. Bedrijven die niet voldoen aan deze inspanningsverplichting zullen sancties krijgen zoals boetes of uitsluiting van openbare aanbestedingen. De groenen in het Europees parlement vragen al lang om effectieve maatregelen, onder andere via de campagne 'Get women on board' en zijn dan ook zeer tevreden dat er eindelijk maatregelen geëist worden van bedrijven die beduidend achter staan op het vlak van gendergelijkheid. Staes: "Deze wetgeving zal worden herzien en eventueel uitgebreid worden, maar streeft er ook naar om zichzelf op te heffen tegen eind 2018. Tenzij mannen dan ondervertegenwoordigd zullen zijn en om positieve discriminatie vragen!"


GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?