Persberichten

AA
Europees Parlement akkoord over inzet meerjarenbegroting

De commissie (SURE) die gaat over de Europese meerjarenbegroting heeft een akkoord bereikt over de inzet van de onderhandelingen met de lidstaten en de Europese Commissie. Europarlementslid Bart Staes (Groen!) is tevreden met de uitkomst.

Staes: "Het Parlement wil inzetten op vergroening van de Europese begroting. Bovendien is zij het eens over eigen middelen: die moeten worden uitgebreid. Een bevriezing van het EU budget tot maximaal 1 procent van het EU27 bruto nationaal product, zoals sommige lidstaten willen, is onhoudbaar wil de EU haar ambities waarmaken."

De discussie over de financiering van de EU is een heikel punt tussen de lidstaten en het Europarlement. Met deze stemming zet het Europarlement in op eigen middelen, omdat dit het middel is voor een eerlijker systeem van afdrachten. "De afdrachten door lidstaten kunnen verlaagd worden door eigen Europese middelen in te voeren. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de opbrengsten van het emissiehandelssysteem of belasting op financiële transacties. Het zou ook een einde maken aan het beschamende gekibbel tussen lidstaten over wie hoeveel betaalt."

De hoogte van het budget zal volgens het Europarlement met tenminste vijf procent moeten stijgen om alle doelen van de zogenaamde EU 2020 - gesteld door lidstaten, Commissie en Europarlement - ook te halen. "De komende jaren zal er bijvoorbeeld fors geïnvesteerd moeten worden in de energie-infrastructuur. Dat is grensoverschrijdend en heeft een Europese aanpak en coördinatie nodig. Daarnaast rechtvaardigt de nieuwe buitenlanddienst een uitbreiding van het budget. Het Europarlement zegt dan ook dat als je aan alle prioriteiten voor de toekomst recht wil doen, het budget omhoog moet. Een verlaging, zoals sommige lidstaten bepleiten, betekent dat zij ook moeten aangeven welke prioriteit geschrapt zou moeten worden."

De Europese Commissie komt 29 juni met haar voorstellen voor de meerjarenbegroting. Daarna zullen de onderhandelingen beginnen met de raad van ministers. Uiteindelijk zal dit tot een akkoord moeten leiden tussen alle lidstaten én het Europees Parlement. Er zijn dus 27+1 veto's te omzeilen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?