Persberichten

AA
Europees onderzoek naar Cum Ex-schandaal moet duidelijkheid brengen


Het Europees Parlement stemde vandaag in met een voorstel van de groene fractie voor het opstarten van een diepgaand onderzoek op Europees niveau naar de integriteit van het financiële systeem door de bevoegde Europese financiële autoriteiten, een primeur voor de EU. Het onderzoek door de 'European Banking Authority' (EBA) en de 'European Securities and Authority' (ESA) komt er na de onthullingen van de onderzoeksjournalisten van Correctiv. Zij brachten het grootste criminele belastingontduikingsschandaal ooit aan het licht. Zo werd €55 miljard uit de zakken van de Europese belastingbetaler gelicht, mét hulp van de financiële sector.

“Het feit dat criminelen tot €55 miljard van de Europese belastingbetaler hebben kunnen stelen via schimmige constructies is onaanvaardbaar. Al even onaanvaardbaar is de lankmoedige reactie van de Europese lidstaten”, zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen. “De daders achter deze constructies moeten gevonden en berecht worden. Dat geldt ook voor de banken die deze praktijken hebben gefaciliteerd, zij zijn medeplichtig. Dit is een voorbeeld van hoe Herman van Rompuy kwam aan de 1000 miljard euro die de EU jaarlijks aan inkomsten verliest door fraude, belastingontduiking enzovoorts. In het licht van de hoogoplopende politieke debatten over besparings- of investeringsbeleid is dat nogal relevant.”

Staes: “De journalisten die dit schandaal aan het licht hebben gebracht, ontdekten dat deze fraude nu nog steeds plaatsvindt. Het gaat hier om zeer ingewikkelde constructies, waarbij men via beleggingen en belastingaftrek, de fiscale autoriteiten van landen op grote schaal oplicht. Wanneer je belegt in aandelen kan je daarvoor in sommige constructies een belastingvoordeel krijgen. De praktijk in dit geval is dat men via ingewikkelde middelen die voordelen meermaals claimt. Het is vergelijkbaar met BTW-fraude via BTW-caroussels.”

De groenen in het Europees Parlement roepen de Europese instelling en de lidstaten op om hun samenwerking beter te organiseren wanneer het aankomt op zaken gerelateerd aan belastingen, het delen van informatie en surveillance, regulering van de markten, het dichten van achterpoortjes en het aanpakken van belastingontduiking.

Staes: “De Europese Unie moet durven opstaan tegen de grote banken of financiële dienstverleners, wanneer lidstaten dat nalaten. Zo kan de EU haar meerwaarde bewijzen ten opzichte van haar burgers. Dat is net ook waarom het Europees Parlement en wij als groenen een leidende rol spelen wanneer het aankomt op het verdedigen van de belangen van de Europese belastingbetaler. Daarom vragen we als parlementsleden dat de Europese toezichthoudende autoriteiten een onderzoek op Europees niveau starten naar dit soort fraude. Een Europees schandaal vereist een sterk Europees antwoord.”

Een brief over de kwestie naar de commissie Economische en Monetaire zaken, verstuurd door collega Sven Giegold direct na het uitbreken van het schandaal: https://sven-giegold.de/wp-content/uploads/2018/10/Brief_ECONCoordinators_CUM-Ex.pdf

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?