Persberichten

AA
Europees globaliseringsfonds helpt slachtoffers massaontslag bij het zoeken naar werk

Het Europees Parlement stemde vandaag in met het verlengen van de Europese steun bij massaontslag uit het zogenaamde globaliseringsfonds. Uit het fonds krijgen werknemers financiële steun voor hun re-integratie wanneer er in een bedrijf of sector massaontslagen vallen. Vanaf 2014 kunnen ook zelfstandigen en mensen met een tijdelijk contract aanspraak maken op steun uit het fonds.

Bart Staes, Europarlementslid voor Groen: “Gezien de toename van massaontslagen in Europa is het fonds geen overbodige luxe. Zo werden in 2012 in België alleen al 16.707 banen geschrapt ten gevolge van collectieve ontslagen. De steun uit het Globaliseringsfonds voor de begeleiding van werk naar werk kan ontslagen werknemers soms net de beslissende hulp bieden die ze nodig hebben.”

Het fonds houdt voortaan rekening met de toekomstperspectieven van de sectoren waarvoor werknemers worden opgeleid en moet zich richten op duurzame sectoren met veel potentieel. Staes: “Dit kadert in een langere termijnvisie waarbij het niet nuttig is om mensen om te scholen naar verouderde en uitdovende sectoren waar op korte tijd mogelijks weer nieuwe ontslagen vallen. Dit fonds is net een mooie gelegenheid om de omschakeling naar een duurzame economie te ondersteunen. Daarnaast vind ik het een meerwaarde dat het fonds ook toegankelijk zal worden voor zelfstandigen en werknemers met een tijdelijk contract en dat ook jongeren niet vergeten worden.”

Verder pleiten de groenen er bij de Europese Commissie ook voor dat ze grote bedrijven moeten wijzen op hun verantwoordelijkheid in het (om)scholen van de eigen werknemers. Staes: “Het zou immers vanzelfsprekend moeten zijn dat bedrijven meer investeren in de scholing van hun werknemers om zo een goede aansluiting van werk naar werk te verzekeren.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?