Persberichten

AA
Europarlement wil geen octrooi op plant en dier

Het Europees Parlement keurt het toewijzen van octrooien op planten en dieren af. Daarmee reageert het Europarlement vandaag op octrooiregelingen die steeds verder gaan dan alleen uitvindingen in de biologische wetenschap. Recent vroegen enkele grote ondernemingen zelfs een octrooi aan op broccoli en tomaten. Boeren en kwekers komen in problemen omdat ze gepatenteerde zaden van hun zelf gekweekte planten niet mogen gebruiken. Europarlementslid Bart Staes (Groen) is tevreden met de uitkomst van de stemming.

Staes: “Zoals het octrooi nu gebruikt wordt, schiet dat het doel voorbij. Octrooien zijn bedoeld om nieuwe uitvindingen te stimuleren. Niet om kwekers en boeren te beperken in hun werk door octrooirechten aan grote zadenfabrikanten te moeten betalen.”

Het aanvragen van octrooien beperkt boeren en kwekers en daarom roept het Europarlement op tot de zogenaamde kwekersvrijstelling. Kwekers en boeren moeten ongehinderd toegang hebben tot genetische bronnen. Helemaal als deze in de oorsprong van biologische aard zijn en niet specifiek een uitvinding betreffen.

Vorige week donderdag heeft de European Patent Office (EPO) een eerder toegekend octrooi teruggedraaid. Het zogenaamde 'XY patent' werd herroepen op juridisch-technische gronden, maar de Europese groenen menen dat het patent in de eerste plaats nooit had mogen worden toegekend. Dit eenvoudigweg omdat Europese wetgeving het patenteren van het kweken van dieren of planten verbiedt.

Staes: "Toch is dit besluit een belangrijke eerste stap in de controversiële werkwijze van het EPO. De organisatie verdient namelijk geld aan het uitgeven van veel patenten. Het gevolg is echter dat deze patenten nu in handen zijn van enkele grote bedrijven en dat boeren en kwekers zwaar moeten betalen."

Bestaande EU-wetgeving roept op tot verbieden van octrooieren van biologische processen. Deze resolutie legt hier nogmaals de nadruk op. In deze richtlijn worden plantenrassen uitgesloten maar via andere wegen kunnen ze wel worden ge-octrooieerd.

De Europese Groenen willen dan ook dat veredelaars de mogelijkheid hebben om verder te veredelen met rassen waarop octrooirechten berusten. Hiervoor is een wijziging van de richtlijn noodzakelijk.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?