Persberichten

AA
Europarlement wil afrekenen met aanhoudende bankencrisis

De Europese Groene fractie steunt de belangrijke stappen op weg naar een Europese bankenunie, zodat de EU eindelijk kan afrekenen met de aanhoudende bankencrisis. Het Europarlement stemde vandaag in met het nieuwe Europese bankentoezicht door de Europese Centrale Bank, en eerder deze week namen Europarlementsleden nieuwe regels aan voor het ontmantelen van wankelende banken.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): “Vijf jaar na het omvallen van Lehmann Brothers houden zombiebanken die teveel risico namen de Europese economie nog altijd in gijzeling. Door samen te werken en door strenge regels die belastingbetalers beschermen tegen de verliezen van banken, krijgen de EU-landen langzaam weer greep op de economie.”

De hoofdonderhandelaar van het Europees Parlement, Sven Giegold (Duitse Groenen), dwong in de onderhandelingen met de Raad van Ministers democratische controle af op het bankentoezicht van de Europese Centrale Bank. De ministers gingen akkoord met nieuwe bevoegdheden voor de nationale parlementen en het Europees Parlement. Staes: “De definitieve goedkeuring van de afspraken door het EP volgt nog om zo druk op de ECB en de Raad te houden. Het gaat er niet om dat we de ECB aan de politieke ketting willen leggen en de onafhankelijkheid in vraag stellen, het gaat er om dat democratisch toezicht onmisbaar is in deze nieuwe Europese constructie.”

De strijd gaat er over dat de nationale parlementen de Europese toezichthouder ter verantwoording mogen roepen en het Europees Parlement het enquêterecht krijgt. Ook moet het Europees Parlement de benoeming van de personen die het Europese toezicht gaan leiden goedkeuren. Staes: “Europees democratisch toezicht is cruciaal op een sector die grensoverschrijdend is en die door zwak nationaal toezicht veel teveel risico's nam de laatste jaren en daarmee hele samenlevingen in de huidige crisis stortte.”

Eerder deze week stemde de commissie Economische Zaken van het Europarlement over nieuwe regels voor banken in nood die belastingbetalers en spaarders tot maximaal 100.000 euro beschermen bij een dreigend faillissement. Met deze nieuwe regels moeten banken herstelplannen presenteren en zijn regels opgesteld over waar de rekening terecht komt als het misgaat. Daarmee komen helderheid en voorspelbaarheid in het afwikkelen van bankenproblemen in de plaats van de paniek op de financiële markten, zoals dat bij de chaotische aanpak van Cyprus het geval was.

Staes: “De verliezen die onvermijdelijk zijn bij het ontmantelen van zombiebanken, moeten terecht komen bij hen die de risico's namen en zo min mogelijk bij belastingbetalers en spaarders.”

Groen benadrukt dat de Europese bankenunie hiermee niet af is. De bankensector is in veel landen veel groter dan de nationale economie en vormt daarmee nog altijd een gevaar voor de eurozone. De EU moet vaart maken met een Europese stroppenpot, gevuld door de banken zelf, en een Europees depositogarantiestelsel. Ook wil Groen dat de Europese Commissie snel met voorstellen komt voor het scheiden van bankactiviteiten zodat banken niet langer kunnen gokken met spaargeld.

http://www.dehoofdzondenvanbanken.eu

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?