Persberichten

AA
Europarlement verduurzaamt biobrandstoffen

“Voedsel hoort niet in een benzinetank te verdwijnen” aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen). Het Europarlement stemde vandaag over het verder aan banden leggen van het toenemende gebruik van voedselgewassen als brandstof. “Het verschil van mening gaat om een klein percentage, maar de harde waarheid is dat dit kleine verschil wel of niet eten voor 17 miljoen mensen per jaar kan betekenen. Biobrandstoffen zijn slecht voor de portemonnee van de Europese consument en kunnen dramatisch uitpakken voor de mensen in ontwikkelingslanden.”

Het Europees Parlement besloot vandaag dat in 2020 maximaal zes procent van de transportbrandstoffen afkomstig mag zijn van biobrandstoffen op basis van voedselgewassen. Dat betekent dat het huidige aandeel voedsel in de brandstofmix met ongeveer twintig procent mag stijgen. "Dat is nog teveel, maar het was in de onderhandelingen met andere politieke fracties het meest haalbare op dit moment. Belangrijk is evenwel dat het parlement het signaal geeft aan de markt dat het vanaf 2020 echt gedaan moet zijn om voedsel om te zetten in brandstof. Dat is belangrijk voor investeerders en energiebedrijven."

Europese belastingbetalers en automobilisten betalen ondertussen zes miljard euro per jaar voor het verplicht 'bijmengen' van biobrandstoffen, terwijl het meestal onduidelijk is of deze biobrandstoffen duurzaam zijn. “Het is bizar en onverteerbaar dat we miljoenen subsidies betalen voor biobrandstoffen die kunnen leiden tot voedseltekorten in ontwikkelingslanden,” aldus Staes.

Biobrandstoffen zijn duurder dan gewone diesel of benzine en daarom betalen automobilisten jaarlijks ongemerkt honderden miljoen euro meer aan de pomp. Ondertussen zijn foute biobrandstoffen zelfs slechter voor het klimaat dan gewone benzine of diesel en dragen ze bij aan het kappen van tropische regenwouden. Staes is daarom opgelucht dat het Europarlement het voorstel van zijn groene collega Bas Eickhout (die namens de Groenen in het Europees Parlement onderhandelde over de nieuwe wetgeving rond biobrandstoffen) om dit aan te pakken heeft goedgekeurd.

Vanaf het jaar 2020 moet er ook rekening worden gehouden met de indirecte effecten op het klimaat en ontbossing. “Het was al verboden om bossen te kappen voor biobrandstoffen. Maar het gevolg is echter dat landbouwgrond ten prooi valt aan de productie van biobrandstoffen en de boeren vervolgens het bos worden ingejaagd,” aldus Staes. “Dan worden dus alsnog de facto de bomen gekapt voor biobrandstof en daar steken we nu een stokje voor.”

Helaas kunnen onderhandelingen met de Raad van Ministers nu niet meteen beginnen, aangezien een rechtse meerderheid van het Europarlement hun verlies niet kon nemen en tegen deze directe onderhandelingen stemde. Hierdoor is er ook extra lang onzekerheid voor de industrie.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?