Persberichten

AA
Europarlement stemt in met basis voor nieuw Europees economisch bestuur

De commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement heeft vandaag gestemd over maatregelen die een nieuwe eurocrisis moeten voorkomen. Europees Parlementslid Bart Staes (Groen!) is gedeeltelijk tevreden over het resultaat:

"Rapporteur Corien Wortmann slaagde erin een standpunt van het Europees Parlement voor een effectiever stabiliteits- en groeipact te formuleren. En dat is een zeer goede zaak! Ze bepleit een sterkere rol voor de Europese Commissie waardoor het een stuk lastiger wordt voor landen om onder sancties uit te komen wanneer ze een te groot begrotingstekort vertonen."

Maar het standpunt van de commissie economische zaken van het Europees Parlement inzake de hervormingen van het stabiliteitspact werd jammer genoeg voornamelijk gesteund door conservatieven en liberalen. De progressieve partijen vinden de voorstellen nog steeds té eenzijdig gericht op het beperken van uitgaven.

Staes: "Een beter functionerende controle en bewaking van de begrotingsuitgaven is een belangrijke stap in het trekken van lessen uit de crisis. Ik betreur dat bij deze stap de bezorgdheid van groenen en sociaal-democraten niet werd weggenomen. Voor het draagvlak van de Europese Unie is het essentieel dat het antwoord op de crisis niet beperkt blijft tot bezuinigen. Ook in de landen waar mensen nu met de gevolgen van de financiële crisis geconfronteerd worden, moeten burgers perspectief op duurzame, ecologische én sociale vooruitgang houden. Daarvoor zijn bezuinigingen, maar ook publieke investeringen nodig. En dat ontbreekt in het voorliggende verslag."

Er was wel een brede meerderheid voor een nieuw mechanisme waarbij de Europese Commissie controleert of landen macro-economisch evenwichtig beleid voeren. Staes: "Ik zie dit als een belangrijke nieuwe poot onder de stabiliteit van de euro. De Europese Commissie kijkt voortaan niet meer alleen naar de begroting van de landen, maar ook naar andere relevante economische zaken als ontwikkeling van de productiviteit, van private schulden, van energiebeparing en evenwicht op de handelsbalans. Hierdoor kan ontsporing van economisch onhoudbaar beleid tijdig worden bijgestuurd."

Nu er een standpunt van de commissie economische en monetaire zaken voorligt, kunnen de onderhandelingen tussen de Raad van Ministers en het Europees Parlement beginnen. Als die volgens plan verlopen zou er in juni een definitief akkoord kunnen liggen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?