Persberichten

AA
Europarlement pakt vervalste medicijnen aan
Groen! stemt in met nieuwe regels voor de verkoop van geneesmiddelen via het internet en voor een betere identificatie, authenticatie en traceerbaarheid van geneesmiddelen.

Het Europese Parlement heeft ingestemd met een akkoord dat het bereikte met de Raad van Ministers over vervalste medicijnen. Europarlementslid Bart Staes (Groen!) is blij dat het toezicht op medicijnen verscherpt wordt: "Het aantal vervalste medicijnen in de EU neemt in een alarmerend tempo toe. Door de voorgestelde veiligheidsmaatregels zal Europa beter het hoofd kunnen bieden tegen deze wildgroei aan valse medicijnen."

Het akkoord voorziet in een verplichting om medicijnen die op voorschrift verstrekt worden en risico lopen op vervalsing, een uniek serienummer te geven. Lidstaten kunnen deze veiligheidsmaatregel uitbreiden naar alle medicijnen die vergoed worden door zorgverzekeraars. Vervalste geneesmiddelen kunnen minderwaardige, vervalste of verkeerd gedoseerde – al dan niet werkzame – bestanddelen of helemaal geen werkzame bestanddelen bevatten en vormen zo een ernstige bedreiging voor de patiënt. De directe en indirecte maatschappelijke kosten van niet-optreden bedraagt voor het bedrijfsleven zeker meer dan 10 miljard euro.

Het merendeel van de vervalste medicijnen bereikt de Europese markt via internet. Daarom moet onderscheid worden gemaakt tussen legale postorder- of internetapotheken en de illegale distributieketen waartoe niet-gecontroleerde internetaankopen behoren.
Staes: "De gezondheid van patiënten staat boven alles. Een Europees logo moet voortaan duidelijk maken of internetapothekers een vergunning hebben. Patiënten die hun medicijnen via het internet kopen kunnen straks bij deze apothekers vertrouwen op de echtheid en correcte werking van hun medicijnen."
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?