Persberichten

AA
Europarlement eist herziening wetgeving gelijke beloning man en vrouw

Het Europees Parlement doet een dringende oproep om uiterlijk volgend jaar de Europese wetgeving voor gelijke beloning van vrouwen en mannen te herzien. "Groen steunt die oproep omdat de bestaande wetgeving tot weinig resultaten heeft geleid," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Staes: "Gelijk loon voor gelijk werk is helaas nog steeds geen vanzelfsprekendheid. We mogen ons hier niet bij neerleggen: de wetgeving moet worden aangepast zodat ongelijke beloning van mannen en vrouwen effectief bestreden wordt. De EU-richtlijn voor gelijke behandeling op de arbeidsmarkt moet een stuk steviger worden."

Het principe van gelijk loon voor gelijk werk is al 55 jaar geleden vastgelegd. Ook bestaat er al veertig jaar wetgeving tegen discriminatie in beloning. Toch verdienen vrouwen in de Europese Unie gemiddeld nog steeds 16% minder dan mannen en de situatie verbetert nauwelijks.

De huidige wetgeving bevat vooral bescherming tegen directe discriminatie op de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid. Bij overtreding komt het echter zelden tot sancties. Ook worden de diepere oorzaken van de verschillen niet goed aangepakt. Zo kennen sectoren waarin een grote meerderheid aan vrouwen werkt veelal slechtere arbeidsvoorwaarden. Het Europees Parlement wil nu dat in een herziening van de wetgeving effectievere sancties bij discriminatie worden opgenomen. De arbeidsinspectie moet bijvoorbeeld meer bevoegdheden krijgen om de beloningsverschillen actief aan te pakken.

"Een aanpassing van de richtlijn gelijke behandeling zoals het Europarlement nu voorstelt zou een grote stap zijn richting echte gelijkheid van vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt", aldus Staes. "Daarnaast moet de salarisstructuur binnen bedrijven transparanter worden, zodat discriminatie makkelijker aan het licht komt."

De Europese Commissie moet uiterlijk 15 februari 2013 laten weten hoe ze gevolg geeft aan de oproep van het Europees Parlement.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?