Persberichten

AA
Europarlement beperkt zelf reizende circus

Bij het vaststellen van het vergaderschema voor 2012 en 2013 heeft een ruime meerderheid van het Europarlement een stap gezet om onder de verplichte twaalf zittingen per jaar in Straatsburg uit te komen. Het voorstel om twee vergaderweken in Straatsburg samen te voegen, behaalde een meerderheid. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) trok als rapporteur over de begroting van het EP al jaren geleden aan deze bel en is nu dus verheugd over deze stemming.

Staes: "Het verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg is tijdrovend, geldverspillend, met 20.000 ton CO2 uitstoot per jaar slecht voor het milieu en niet uit te leggen aan de Europese kiezers die overal moeten besparen. Het liefst schaffen we de zetel in Straatsburg helemaal af, maar helaas heeft het Europees Parlement daar geen zeggenschap over."

Staes: “Er is een ruime meerderheid van het EP voor het verplaatsen van de hoofdzetel naar Brussel, zo bleek onlangs weer uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van collega Mc Millan-Scott. Werken met één zetel van het EP, zou naar schatting 200 miljoen euro per jaar besparen.”

Maar om de zetel in Straatsburg af te schaffen is een verdragswijziging nodig, waarmee alle lidstaten moeten instemmen. Frankrijk wil koste wat kost de zetel in Straatsburg behouden en houdt iedere verandering tegen. Staes: “Desondanks slaagde het EP er vandaag in om van de twaalf vergadering in Straatsburg er elf te maken. Nog elf te gaan.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?