Persberichten

AA
Europa wil strengere regels voor export elektronisch afval

Het Europese parlement keurde vandaag belangrijke wetgeving goed om de export van elektronisch afval aan banden te leggen. "Dat is van belang omdat de achterpoortjes in bestaande regelgeving worden gedicht. En daarmee moet de enorme, giftige afvalstroom van afgedankte elektronische apparatuur richting ontwikkelingslanden worden afgeremd," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!)

De groeiende stroom van miljoenen tonnen aan elektronisch afval in de vorm van bijvoorbeeld oude computers en GSM's, moet minder giftig worden én de dumping ervan in ontwikkelingslanden moet aan banden gelegd worden.

Verschillende internationale studies wijzen op een enorme toename van deze afvalstromen. Jaarlijks wordt er in de Europese Unie meer dan 9 miljoen ton nieuwe elektrische en elektronische apparatuur gekocht. Door de steeds kortere levensduur van deze producten en een snellere innovatiecyclus is dit ongetwijfeld de snelst groeiende afvalmarkt. Tegen 2020 verwacht Europa dat er jaarlijks meer dan 12 miljoen ton elektrisch en elektronisch afval zal geproduceerd worden. Deze afvalstroom bevat ook vaak giftige stoffen (kwik, brandvertragers, zware en edele metalen ea.). VN studies tonen aan dat de wereldwijde stroom van hightech-afval 40 tot 50 miljoen ton bedraagt.

Staes: "De stemming vandaag is dus een welkome stap om Europese regeles strenger te maken, met name ook om de inzameling en verwerking van elektronisch afval beter te regelen. De nieuwe regelgeving stelt dat tegen 2016 minstens 85% van dit afval moet worden ingezameld en vervolgens ook op een degelijke wijze verwerkt."

Staes: "Een andere belangrijke stap is dat grootwarenhuizen en grotere winkels verplicht worden om kleine apparatuur of toepassingen, zoals spaarlampen of GSM's, moeten terugnemen, en niet alleen wanneer er iets nieuws wordt verkocht. De verwachting is ook dat door meer in te zamelen, het bewustzijn van consumenten hierrond zal groeien waardoor dit klein elektronisch en elektrisch afval niet langer bij het gewone huisvuil belandt."

Tot slot is het indammen van de illegale export naar arme landen cruciaal, meent Staes: "Alleen apparatuur waarvan met een certificaat te bewijzen valt dat het nog bruikbaar is, en mits op de juiste manier verzonden, mag nog worden geëxporteerd. Het is hoog tijd dat wij ontwikkelingslanden niet langer gebruiken als dumpplaatsen voor onze elektronisch en elektrisch afval."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?