Persberichten

AA
Europa wil aangescherpte bankenregels

Het Europees Parlement heeft ingestemd met aangescherpte kapitaaleisen voor banken. In de wet worden ook belastingontwijking en de bonuscultuur bij banken aangepakt. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) ziet dit als een verbetering: "In zowel goede als slechte tijden moeten banken hun eigen boontjes kunnen doppen, zonder publiek geld. Deze kapitaaleisen voor banken verlagen de kans op nieuwe staatssteun, maar ik juich pas als de bankensector echt helemaal op eigen benen kan staan. De financiële sector blijft om structurele redenen de Europese Unie gijzelen. Daarom lanceren de Europese groenen de website 'de Zeven Hoofdzonden van de Banken' om het debat te verduidelijken en te democratiseren."

Staes lanceerde zopas de Vlaamse versie van deze website waarin zeven hoofdzonden van Belgische banken worden geanalyseerd. Staes: ''Het is van groot belang dat het debat over banken en de financiële sector niet langer wordt overgelaten aan de zogenaamde experts, niet zelden van liberale huize, en burgers kunnen meepraten en denken. Het is hoog tijd voor concrete stappen! Terwijl de Europese Unie in brand staat, blijven Europese regeringen talmen.''

De Groene fractie in het Europees Parlement zag vandaag in ieder geval haar voorstel voor een extra hoge kapitaalbuffer voor grote systeembanken terug in het uiteindelijke akkoord, maar verdergaande voorstellen om het 'too-big-to-fail'-probleem aan te pakken haalden het niet. Een andere belangrijke groene eis, het stellen van een absoluut maximum aan de verhouding tussen uitgeleend geld en eigen vermogen, sneuvelde in de onderhandelingen met de ministers van Financiën. De Europese Groenen slaagden er wel in een doorbraak te forceren in de aanpak van belastingontwijking door banken.

Staes meent dat het akkoord een aantal belangrijke lessen uit de kredietcrisis trekt, maar benadrukt ook dat met dit akkoord de Europese bankensector nog altijd niet in rustig vaarwater is. Staes: "Cyprus heeft aangetoond dat Europa nog te veel zombie-banken kent die hun verliezen verbergen, aan het infuus liggen van de Europese Centrale Bank en ondertussen geen geld uitlenen aan ondernemers. Nu hangen bankenschulden in Slovenië weer als een donkere wolk boven de eurozone. Dergelijke problemen worden pas beheersbaar als er een volledige Europese bankenunie is die de schuldenproblematiek van banken en overheden losknipt. Europese leiders breken hun belofte voor een snelle optuiging van de bankenunie keer op keer."

In maart werd een voorlopig akkoord bereikt over het nieuwe Europese bankentoezicht door de Europese Centrale Bank. Op andere onderdelen is er nog weinig voortgang. De drie belangrijkste vervolgstappen die de Europese Groenen zo snel mogelijk wil zien zijn:
Wetgeving die banken verplicht om riskante financiële handel te scheiden van het beheren van spaargeld, zodat de risico's van speculatie alleen gedragen worden door de mensen die ze bewust nemen. Een Europees mechanisme voor het herstel of ordentelijk failliet van banken. Als banken ondanks de aangescherpte regels in de problemen komen moeten kapitaalverschaffers van banken (behalve spaarders tot 100.000 euro) meedragen in de kosten. In het uiterste geval, moet een door de Europese banken zelf gevulde stroppenpot in plaats van de overheid een bank in nood redden. Een echt Europees depositogarantiestelsel waarin eurolanden de tegoeden van hun spaarders tot 100.000 euro gezamenlijk garanderen. Daarmee komt een einde aan de twijfel van spaarders of hun geld wel veilig is bij een bank in een land waarvan de overheid in financiële moeilijkheden verkeert, en aan de kapitaalvlucht die dat kan veroorzaken.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?