Persberichten

AA
Eurocrisis: Europese groenen doen wat EU-leiders nalaten

Sinds het uitbreken van de crisis vonden er talloze 'eurotoppen' plaats. Maar die leidden niet tot concrete oplossingen voor het beteugelen van die crisis. Integendeel, ze hebben geleid tot een uitbreiding van die crisis, tot een neerwaartse spiraal van besparingen en recessie, tot sociale afbraak en groeiende euroscepticisme. "Er is een chronisch gebrek aan politieke visie en daadkracht bij Europese leiders. De liberaal-conservatieve politieke families hebben al jaren de macht in zowel de Raad, de Europese Commissie als het Europees Parlement. Ze doen er alleen bitter weinig mee," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen). "Daarom stelde ik vandaag same met 4 groene Benelux-parlementsleden het concreet actieplan 'From words to action' voor."

Na de twee laatste eurotoppen in februari en maart verklaarde president Van Rompuy steeds dat de EU "het ergste had overwonnen" en dat de Unie "op een kantelmoment zit". Maar voorlopig kantelde het niet de goede richting op: de werkloosheid in de EU bereikt een recordhoogte, de banken zijn structureel ongezond en sleuren overheden en hele samenlevingen mee in hun val.

Bij het vaststellen van de aanpak van de crisis, weigeren Europese overheden steevast om enkele structurele oorzaken van de crisis in te zien: Een ongelijkheid in de verdeling van welvaart, die de laatste decennia is toegenomen, in combinatie met een overspannen, te grote en te risicovolle financiële sector, die ook nog eens op een publiek vangnet mag rekenen wanneer het fout gaat. Europese banken moeten daarom gedwongen worden hun onhoudbare schulden af te bouwen en hun verliezen te nemen. Het huidige economisch model draait vast op niet alleen te grote staatsschulden, maar ook een sociale en ecologische schuld. Een eeuw van groei gebaseerd op niet duurzame consumptie en excessief gebruik van steeds duurdere grondstoffen, loopt onherroepelijk vast. Een monetaire unie is onhoudbaar zonder een stevige fiscale (geharmoniseerde belastingen) en politieke unie.

Op basis van deze analyse stellen de vijf groene europarlementsleden (naast Bart Staes ook Philippe Lamberts, Bas Eickhout, Marije Cornelissen en Claude Turmes) 39 zeer concrete maatregelen voor die binnen een jaar kunnen worden goedgekeurd en geïmplementeerd. Het enige element dat daarvoor nodig is, bestaat uit een grondstof waar in de EU de jongste jaren helaas ook een chronisch gebrek bestaat: politiek leiderschap. Mochten de groenen over de macht beschikken die liberalen en christendemocraten al vele jaren bezitten, dan was de crisis niet zo ver geëscaleerd, en met deze maatregelen structureel bijgestuurd richting duurzaam herstel.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?